Belföld

A Mecsekben tárolhatják Paks II. kiégett fűtőelemeit

A Mecsek mélyén kialakítandó lerakóban tárolnák egy idő után a Paksi Atomerőmű kiégett kazettáit. Az uniós szabályozás szerint minden országnak magának kell gondoskodnia radioaktív hulladéka biztonságos tárolásáról.

Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa a Világgazdaságnak azt mondta, Paks II. kiégett fűtőelemei a Krasznojarszk közelében létesítendő nukleáris üzemanyag újrahasznosító üzembe kerülhetnek. „A Paksi Atomerőmű kazettáit ma befogadó Majak erre műszaki okokból nem alkalmas, mert csak mintegy három méter hosszú kazettákat tud kezelni, míg Paks II. kazettái több mint 4 méteresek lesznek” – mondta Aszódi Attila. A kiégett kazetták átmeneti tárolása lehetséges Magyarországon és Oroszországban is. Utóbbi esetben sor kerülhet a kazetták reprocesszálására is, ami után a feldolgozási maradékok vagy – reprocesszálás nélkül – maguk a pihentetett kiégett kazetták visszatérnek majd Magyarországra.

Ezzel kapcsolatosan a bama.hu arról ír, hogy a Pécstől nyugatra, a Mecsek lábánál fekvő Boda község határában folynak vizsgálatok, az ottani agyagkő alkalmas-e atomtemető létesítésére. Vagyis arra, hogy nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tárolót alakítsanak ki benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik