Belföld

Szegénységellenes stratégia: hét év alatt 905,8 milliárd forint

Balog-Zoltan(210x140).jpg (balog zoltán)
Balog-Zoltan(210x140).jpg (balog zoltán)

Az Európai Bizottság jóváhagyta az ezt lehetővé tevő Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programot.

Balog Zoltán a kormány társadalompolitikai céljai megvalósítása egyik legfontosabb eszközének az unió forrásait nevezte pénteki sajtótájékoztatóján. Az emberi erőforrások minisztere elmondta: a fejlesztések a társadalmi felzárkózás, a szociális, köznevelési és felsőoktatási, valamint egészségügyi területeket érintik majd.

A stratégia célja az esélynövelés, a családok teherbíró képességének az erősítése, valamint a társadalmi szolidaritás, közösségépítés – közölte a miniszter.

90 milliárd a munkaalapú társadalom kiépítésére

A sajtótájékoztatón ismertetett adatok szerint a munkaalapú társadalom megteremtésével kapcsolatos feladatokra, például hátrányos helyzetű csoportok képzésen keresztüli munkához juttatására 90 milliárd forint jut majd.

A középosztály megerősítésére, például a család szerepének megerősítésére, a “korai iskolaelhagyás csökkentésére”, a minőségi oktatáshoz való hozzájutás segítésére 565 milliárd forintot költenek.

A területi egyenlőtlenségek csökkentésére, a gyermekeket sújtó nélkülözés felszámolására, roma felzárkózásra, az “elmaradottságot konzerváló folyamatok megtörésére” pedig 250 milliárd forint jut 2020-ig.     

Ismertették a program forráskeretének társadalmi csoportokat érintő bontását is; eszerint a “felső tízezerre” egyáltalán nem költenek, a középosztályra 270 milliárd forint jut, az alsó középosztályra 540 milliárd, míg a tartósan rászorulókra mintegy 95 milliárd.

Köpeczi-Bócz Tamás, az uniós fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkár elmondta: a programban érintett szakterületeken jellemzően állami feladatellátás történik, a 905,8 milliárd forint 60-70 százalékban az állami intézményeken belüli feladatellátás hatékonyságát fogja szolgálni, részben pedig közvetlenül az állampolgároknak nyújtott szolgáltatásokat fogja javítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik