Belföld

LMP: nem számíthatnak a kormányra a bántalmazott nők

család, erőszak, bántalmazás (család, erőszak, bántalmazás)
család, erőszak, bántalmazás (család, erőszak, bántalmazás)

Magyarországon minden héten meghal egy nő a kapcsolati erőszak miatt, de lassan ott tartunk, hogy a kabinet még a probléma létezését is letagadja – áll a párt közleményében.

Kedden a kormánypártok 129 nem szavazattal elutasították a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgető határozati javaslatot, korábban pedig az LMP költségvetési módosítóját is leszavazták, ami az egyezményben foglaltak megvalósításához rendelt volna forrást. Ezekkel a lépésekkel a kormány világossá tette, hogy nem tekinti problémának a nők elleni erőszakot, a bántalmazott nőknek azt üzeni, hogy ami történik velük, magánügyük – közölte az LMP társelnöke, Szél Bernadett.

A magyar nők negyede családon belüli erőszak elszenvedője, Magyarországon minden héten meghal egy nő a kapcsolati erőszak miatt. Lassan ott tartunk, hogy a kormány még a probléma létezését is letagadja. Magyarország tavaly csatlakozott az egyezményhez, de az abban foglaltakat még át kell ültetni a magyar jogba – ez a lépés több mint egy éve késik. Az igazságügy-miniszter a párt megkeresésére azt mondta, jogszabály-módosításokat követően idén kerülhet sor a ratifikálásra. Az ENSZ is sürgeti a kormányt, mert azonnali intézkedésekre van szükség a rendőrök képzése, a menedékhelyi kapacitás bővítése és a hatóság gyors fellépése terén is.

A ratifikálást sürgető határozati javaslatot szerdán a kormánypártok szó nélkül leszavazták, a Jobbik pedig tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik