Belföld

Lehet kamera a taxiban, de minek?

A saját védelmükre hivatkozó taxisok szeretnének fedélzeti kamerát, amelyre meg is lenne a lehetőségük, csak éppen nem vehetik fel vele az eseményeket - derült ki az Kossuth Rádió reggeli műsorából.

A védelmükre hivatkozó taxisok korábban már kezdeményezték az utasteret figyelő kamera beszerelését, de taxi – szemben például a busszal -, a jogszabály szerint nem minősül olyan személyszállítási tevékenységnek, amely esetében megengedhető a kamerák üzemeltetése.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a 180 perc című műsornak elmondta, nem gondolja azt, hogy folyamatosnak kellene lennie az autóban a képrögzítésnek, preventív módon inkább csak a „pánikfunkciót” alkalmaznák, ha erre a jogszabály lehetőséget biztosítana.

Farkas Zsolt, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke ugyanakkor több szempontból is aggályosnak tartja az ötletet, azt mondja, az adatkezelés, -rögzítés aggályos lehet, mert vissza lehet élni vele, a támadások pedig nem olyan gyakoriak, hogy indokolnák egy ilyen rendszer működtetését. Ráadásul ha bevezetnék a rendszert, az nem lenne képes megvédeni a taxisokat, ha a központban élőben látnák a felvételeket, és rögtön be is tudnának avatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik