Belföld

Azért kell titkosítani a paksi beruházást, mert Gyurcsány

parlament (parlament)
parlament (parlament)

A Fidesz szerint nemzetbiztonsági okok indokolják a döntést, az ellenzék viselkedését álságosnak tartják. Az Együtt arra kíváncsi, mennyit fizetett Orbán Vonának, a PM szerint Orbánék nem ússzák meg a börtönt.

Kedden az Országgyűlés elfogadta, hogy tizenöt helyett harminc évre titkosítják a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos adatok egy részét.

A Fidesz-frakció ezzel kapcsolatban közölte: az erőmű fejlesztése az áram árának csökkentését és az energiabiztonság növelését szolgálja. Az atomenergiai beruházás nemzetbiztonságilag kiemeltnek minősül, mert egy atomerőművet akár terrorveszély is fenyegethet – írja a kormánypárt közleményében. „Az Országgyűlés által ma elfogadott törvénymódosítás az információszabadságról szóló törvénnyel teljesen összhangban kizárólag olyan üzleti és műszaki adatok vonatkozásában teszi lehetővé a 30 évre szóló titkosítást, amely nemzetbiztonsági okok miatt indokolt. Álságos az ellenzék viselkedése a paksi fejlesztéssel kapcsolatban, hiszen korábban a baloldal nemcsak támogatta az atomerőmű fejlesztését, hanem milliókat talicskáztak ki az atomerőműből MSZP-s politikusokhoz – Harangozó Tamáshoz, Gyurcsány Ferenchez, Józsa Istvánhoz – köthető cégek” – írják.

Az Index tudósításából hétfőn az derült ki: számos ismert kormánypárti képviselő nem tud érvet mondani amellett, hogy miért szükséges a titkosítás meghosszabbítása, ellenben például a KDNP-s Rubovszky György ingerülten követelte, hogy hagyják őt ezzel a kérdéssel békén, a téma nem fontos, mert „nem tud rá válaszolni”.

Együtt: ebben a formában nincs rá szükség

Az Együtt arról adott ki közleményt, hogy a titkosításról szóló döntést annak ellenére sikerült elfogadni, hogy az Országgyűlésben már nincs kétharmada a Fidesznek. Ez azért volt lehetséges, mert az ülésről hiányzott egy jobbikos képviselő. Az Együtt sajtóközleményében azt írta: ha Apáti István jelen lett volna a szavazáson, meg lehetett volna akadályozni a döntést. Az ellenzéki párt szerint régóta sejtett dologról hullt le a lepel, mégpedig hogy a Jobbik passzívan támogatja a Fideszt, Orbán pedig bárkivel összeáll a hatalomért. Az Együtt szerint a Jobbik ellenzékisége ál-ellenzékiség, amivel kapcsolatban egy kérdés van: mennyit fizettek a „passzív támogatásért” Vona Gábornak, mit ígérhetett a miniszterelnök a „rendszeresen zsidózó és cigányozó” pártnak. 

Szelényi Zsuzsa, az Együtt képviselője arról beszélt, hogy a beruházás semmilyen szempontból nem indokolt, az országnak ebben a formában nincs szüksége a paksi bővítésre. A titkosítás oka a hatalmas korrupciós kockázat, a jelenlegi szokások alapján akár 500 milliárd forintot is el lehet lopni – mondta a képviselő.

LMP: a törvényt megszavazó képviselők sehol nem lesznek 30 év múlva

Az LMP-s Szél Bernadett közölte: triplán törvényellenesnek tartja pártja a titkosítást, ezért az államfőhöz, az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordulnak. A döntés sérti a környezeti adatok nyilvánosságáról szóló egyezményt, az alaptörvényt és az infotörvényt – mondta a képviselő, aki külön felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényt megszavazó képviselők legnagyobb része 30 év múlva már nem lesz aktív képviselő. Szél Bernadett álláspontja szerint nem igaz az a kormányzati álláspont, mely szerint európai norma a titkosítás. Azzal, hogy minden titkos, nem lehet megálljt parancsolni a korrupciónak – mondta.

DK: Orbán elárulja Európát is

A Demokratikus Koalíció is osztja az Együtt álláspontját, mely szerint a Jobbik összejátszik a Fidesszel. A korábban egy polgári körben tevékenykedő Orbán és Vona között harmonikus a politikai kapcsolat, megerősítést nyert, hogy a Fidesz-Jobbik koalíció nemcsak számos önkormányzatban, hanem az országgyűlésben is működik. A párt véleménye szerint a következő kormánynak fel kell oldania a titkosítást. Az orosz hitel olyan elkötelezettséggel járhat, amely Magyarország számára komoly kockázatot jelent, az Orbán-kormány pedig nemcsak Magyarország érdekeit, hanem Európát is elárulja, miközben az európai egységet fenyegető háborús agresszorral köt üzletet.

MSZP: a Fidesz-Jobbik koalíciónak van kétharmada

A szocialisták szerint kiderült, hogy a Jobbik nem ellenzéki párt. Lukács Zoltán alelnök azt mondta: bár a Fidesznek nincs kétharmada a magyar Országgyűlésben, a Fidesz-Jobbik koalíciónak van. Lukács szerint az a kérdés, hogy milyen érdeke fűződik a Jobbiknak a Fidesz kiszolgálásához – kap-e támogatást ezért, vagy az Orbán-rendszer cserébe elnéz a Jobbiknak olyan ügyeket, amelyeket másnak nem nézne el.

PM: Orbánék nem ússzák meg a börtönt

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt üzente Orbán Viktornak és a Fidesz frakciójának, hogy nem fogják elkerülni a börtönt a titkosítással. A képviselő szerint a titkosítás ütközik a magyar Alaptörvénnyel és az információhoz való hozzáférésről, valamint a nyilvánosság részvételéről szóló aarhusi egyezménnyel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik