Belföld

Az MTI nem tesz le a megélhetési bevándorlózásról

megélhetési mti (mti)
megélhetési mti (mti)

Már döntő többségben Szíriából, Pakisztánból és más válságövezetekből érkeznek menekültek hazánkba, de az állami hírügynökség továbbra is a kormánypropagandát sulykolja.

Nemrég megírtuk: az MTI „Megélhetési bevándorlás” gyűjtőcím alatt tesz közzé híreket olyan esetekről is, amikor háborús övezetekből, például az Iszlám Állam elől menekülő embereket fognak el a magyar határőrök. A hírügynökség korábbi érdeklődésünkre azt írta, hogy a hírek címében feltüntetett „megélhetési bevándorlás” úgynevezett slug, ami a hírek keresését könnyíti meg, noha továbbra sem világos az, hogy miért a kormánypropaganda által használt kifejezést kellett választani gyűjtőcímként, és miért alkalmazzák olyan híreknél, ami legfeljebb érintőlegesen köthető a kormány által kifogásolt koszovói népvándorláshoz.

Egy volt MTI-s munkatárs ráadásul a Tumblren arra hívta fel a figyelmet, hogy amit az MTI „slugnak” nevezett válaszában, az valójában nem az, hiszen ez alatt a kifejezés alatt a hírek témáját megjelölő „Társadalom-migráció” témamegjelölés értendő, ami meg is található a híreknél.

„Csak hogy az MTI szerkesztői is értsék: Szíriában jelenleg a Föld egyik legszörnyűbb, legkilátástalanabb, legvéresebb háborúja dúl. Aki onnan elmenekül, az nem azért teszi, mert szeretne egy kicsit több pénzt keresni a kövér, lusta, gazdag Európában, amivel egyébként semmi baj nincs, hanem azért, hogy ne belezzék ki az út szélén a családjával együtt. Aki ebben nemhogy nem segít, hanem így fogalmaz, az féreg” – írja a Cink.

Ehhez képest a hírügynökség kedden is Megélhetési bevándorlás cím alatt közölte, hogy 83 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megyében, akiknek negyede sem volt koszovói, a többség Szíriából, Afganisztánból és Pakisztánból érkezett. Hétfőn 149 határsértőt tartóztattak fel, akik közül mindössze öt volt koszovói, de őket is „megélhetésinek” nevezte az MTI. Hasonló hírek szinte naponta megjelennek a hírügynökség hírfolyamában, az MTI a kritikák ellenére sem hagyott fel a gyakorlattal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik