Belföld

Alaposan kitömhették pénzzel a frakciók a holdudvarukat

A kormánypártok a Századvégnek, Kaminski Fannynak és Várhegyinek is juttattak, de az ellenzék sem garasoskodott - derül ki a Népszava cikkéből.

Tizenöt oldalnyi táblázatot tesz ki a parlamenti frakciók szerződéskötéseinek listája, melyet a Népszava kérésére küldött meg az Országgyűlés Hivatala. A Ház tavalyi megalakulása óta elköltött adóforintokról szóló tételes elszámolásból kiderül: a parlamenti frakciók két kézzel szórják a pénzt.

Századvégnél 3,5 millió az egységár

A Fidesz-frakció például 167 szerződést kötött meg tavaly május óta, amikor megalakult az Országgyűlés, s maga a képviselőcsoport is. A legkisebb összegű megbízásuk nem érte el a 20 ezer forintot sem, de a 115 fős frakció autóbérlésre már csaknem 35 millió forintot szánt, míg például közvélemény-kutatásokra összesen több mint 20 millió forintot – kevesebb mint egy év alatt.

A legnagyobb tételt minden bizonnyal a kormánypárti frakció kommunikációs és médiaköltései jelentik, hiszen ezek összesen százmilliós nagyságrendet tesznek ki. Az összesen mintegy 70 kommunikáció, média, s politikai elemzés, valamint az e témához kapcsolt tanácsadás tárgyában kötött fideszes szerződés között kitűnik a Századvég Gazdaságkutató Zrt., mellyel kevesebb mint egy év alatt ötször is szerződött a kormánypárt, mindig ugyanarra a feladatra: tanulmány, elemzéskészítés. Ezek egyenként cirka 3 és fél millió forintba kerültek. Hasonlóképp kedvelt cége a Fidesznek a Nézőpont Elemzőintézet Nonprofit Kft. is, akiktől összesen több mint ötmillió forintért rendeltek anyagokat.

Kaminski Fanny cége is jól keres

Kaminski Fanny, volt pártsajtós, aki ma Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetője nem csak a kormányfő médiareprezentációjáért kap pénzt. A Kaminski & Buranits Kft. tavaly június 1-től augusztus végéig 3,8 millió forintot kapott, júniustól december végéig, egy másik megállapodás alapján pedig 4,26 milliót. De idénre is van már szerződésük, hiszen az első félévben 3 millió 657 ezer forintért adnak tanácsokat a Fidesz-frakciónak.

Hasonlóképp ismert “tanácsadó” a Prestige Média Kft., mely folyamatos szerződésben áll a Fidesz-frakcióval. A tavaly óta megkötött, kommunikációs tanácsadás tárgyú szerződés egyszer 4 és fél millió forintról, majd pedig idénre, az első félévre további 3,8 millió forintról szól, mely így az Országháztól Várhegyi Attila, a Fidesz volt pártigazgatójának egyik cégéhez vándorol. Várhegyit 2002-ben jogerősen elítélte a bíróság, akkor lemondott minden posztjáról, ám az egyik legfontosabb háttérembere maradt pártjának.

Az ellenzék sem fukarkodik

A cikkből mindemellett az is kiderül, hogy az ellenzéki frakciók is alaposan költöttek. Az MSZP például már 95 szerződést kötött, és a végösszeg itt is horribilis. Ráadásul a szerződéskötési listán volt országgyűlési képviselők, egykori államtitkár és a baloldalhoz köthető értelmiségiek cégei is szerepelnek.

Nem fukarkodik a tanácsadóival a Jobbik sem, melynek ma 23 képviselője van, s legalább ugyanennyi tanácsadója és egyéb megbízottja. Az LMP 113 szerződést kötött tavaly tavasz óta, s noha ebben is vannak eseti, illetve rendszeres megbízások, az LMP abban sem különbözik a többi frakciótól, hogy szívesen költ, nem is keveset, a tanácsadóira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik