Belföld

Portik Tamás: Pintér ott van a legnagyobb bizniszek mögött

A Belváros mellett az I. kerületben is csinált üzletet Portik Tamás állítása szerint a Pápa Marianne-Habony Árpád-féle kör, ami mögött Pintér Sándor belügyminiszter áll.

Portik Tamás minderről az atlatszo.hu-nak adott terjedelmes interjújában beszél. A Prisztás-gyilkosság miatt első fokon 11 évre ítélt Portik megemlíti az interjúban Vajtó Zoltánt, a lóversenyvállalat volt igazgatóját, akiről azt állítja, Pintér embere volt. Ő hozta össze Portik találkozóját Laborc Sándorral, a nemzetbiztonság korábbi vezetőjével. (Laborcot idén és tavaly több ügyben is felmentette a bíróság.) A találkozón Vajtó megjegyezte, hogy Pintér komoly ember, illetve “a legnagyobb titkok tudója ő, nincs hozzá hasonló”. A találkozón – Vajtó reményei szerint – arra a kérdésre várták a választ, milyen információkat tud Portik a Fenyő-gyilkosságról. 

Az oknyomozó portál által készített beszélgetés során szó esik arról, hogyan készítették elő a döntést az 1993-ban elfogadott, az olajbizniszt lehetővé tevő jogszabály megszavazához. Az egyik legfontosabb olajcég, az Energol Rt. marketingigazgatója volt akkoriban Portik, aki ugyanakkor nem árulta el, kik voltak a beavatottak. A cég vezérigazgatója Csikós József egykori BM-es ezredes volt, rajta kívül olajügyben többek között Vizoviczki László neve hangzik el. Portik azt mondta, “valamennyien ismertük a mechanizmust, tudjuk, hogy ki van a lánc végén”. Évi 20-25 milliárdos forgalomról volt szó annak idején, de a haszon maximum 20-30 százalékát tehették zsebre. Portik megjegyezte, ők maguk “golyófogók” voltak, akiket baj esetén le lehetett volna ültetni.

Mint az interjúban elhangzik, Portik szerint ilyen szintű üzleteknél “nincsenek pártszínek”, mindenki együtt mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik