Belföld

Nálunk búcsúzott a politikától Thomas Melia

thomas melia (thomas melia)
thomas melia (thomas melia)

Budapesten jelentette be az amerikai külügyi helyettes államtitkár, hogy visszatér a civil szférába.

Ellenzékiekkel vacsorázott Budapesten Thomas Melia, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára, aki azt is bejelentette: visszavonul posztjáról – írja az Index.

Melia, akinek portfóliójába tartoznak a demokrácia és az emberi jogok kérdései, hétfőn napközben Szabó László külügyi államtitkárral és Prőhle Gergely helyettes államtitkárral is tárgyalt, este pedig az amerikai nagykövet jelenlétében a magyar demokratikus ellenzéki pártok vezetőivel vacsorázott. Az MSZP-től Tóbiás József, az LMP-től Schiffer András, az Együtt-től Szigetvári Viktor, a DK-tól Kerék-Bárczy Szabolcs, a Liberálisoktól Fodor Gábor, a PM-től pedig Szabó Tímea volt jelen.

Az ellenzéki politikusokról egyebek mellett arról érdeklődött, mit gondolnak a Fidesz és Oroszország kapcsolatáról, vagy hogyan látják az ellenzék jelenlegi erejét. Nyilvánvalóvá tette, hogy ami a kitiltási botrányban történt, az nem André Goodfriend egyéni improvizációja, hanem az amerikai kormány tudatos szándéka volt, ami arról szól, hogy a magyar kormánynak, mint minden kormánynak, meg kell felelnie alapvető elvárásoknak, például a korrupció tekintetében.

Az Index értesülése szerint Melia a vacsorán bejelentette, hogy ez volt mostani minőségében a búcsúlátogatása, otthagyja a külügyet és visszatér a civil szervezetekhez. Politikai karrierje előtt a Freedom House-nál dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik