Belföld

Holnaptól kilakoltatások

Hajléktalan (hajléktalan, homeless, )
Hajléktalan (hajléktalan, homeless, )

Vasárnaptól még több ember lakhatása kerül veszélybe. A Város Mindenkié csoport szerint nemcsak a hiteladósok válnak hajléktalanná. Évente 600-an az önkormányzati lakásból is kénytelenek menni.

Március elsejével lejár a rendes téli kilakoltatási moratórium, tovább súlyosbodhat a magyarországi lakhatási válság – írja a Város mindenkié csoport.

Bár a sajtóból gyakran értesülhettünk a devizahiteles adósokat védő kilakoltatási moratóriumról, arról ritkábban esik szó, hogy évente sok száz embert lakoltatnak ki (csak önkormányzati lakásból évente körülbelül 600 kilakoltatás indul) rezsi- és lakbérhátralékok miatt. Eközben körülbelül 2,5 millió olyan állampolgár él az országban, akinek lakbér-, rezsi-, vagy lakáshitel-tartozása van. A lakbér- és rezsihátralékkal rendelkező családoknak nap mint nap arról kell dönteniük, hogy esznek, fűtenek, vagy lakbért fizetnek, és rendkívül alacsony jövedelmük mellett folyamatosan a hajléktalanság veszélyének vannak kitéve.

A leghidegebb három téli hónapban (december 1-től február 28-ig) nem lehet senkit sem kilakoltatni – holnaptól viszont újra retteghetnek a hátralékkal rendelkező családok a végrehajtástól.

Józsefvárosban várhatóan különösen jelentős következményei lesznek a holnap életbe lépő változásoknak. A kerületben sokakat fenyeget kilakoltatás a határozott idejű bérleti szerződések lejárta, a felhalmozott hátralékok, vagy éppen a kerület városfejlesztési tervei miatt. Ezen kívül, a kerületi önkormányzat a nemrég elfogadott szociális rendelet alapján úgy tűnik, hogy nem habozik kihasználni azt a törvényi keretet, amely lehetőséget ad az érdemes és érdemtelen szegények közötti válogatásra – a csoport blogján.

A Kálvária téren A Város Mindenkié aktivistái új szobrot is avattak. Egy házat tettek a 3 guggoló kislány szobrára. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az önkormányzatoknak látványberuházások helyett forrásaikat a helyiek lakhatási helyzetének javítására kellene fordítaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik