Belföld

KSH: csökkent a munkanélküliség

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mai jelentése szerint a foglalkoztatottak száma is emelkedésnek indult.

A KSH adatai szerint a munkanélküliségi ráta 7,4 százalékos volt a 2014. november és 2015. január közötti időszakban, 1,4 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi időszakban. A munkanélküliek száma 54 ezerrel csökkent egy év alatt és 330 ezer volt ebben az időszakban.

A Statisztikai Hivatal közlése szerint 2014 novembere és 2015 januárja között 4 millió 127 ezren dolgoztak, 141 ezerrel – 3,5 százalékkal – többen, mint egy évvel korábban. A 15-64 éves korosztályban a foglalkoztatási arány 2,8 százalékponttal emelkedett egy év alatt és elérte a 62,5 százalékot.

Varga Mihály: Utoljára a 90-es években voltak ilyen szó számok

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a KSH adataival kapcsolatban az MTI-nek elmondta elmondta: utoljára a 90-es évek legelején volt ilyen jó a foglalkoztatotti létszám. A miniszter külön kiemelte: a foglalkoztatási ráta 62,5 százalékra nőtt, noha  2010 májusában, a Fidesz-kormány indulásakor a 27 európai uniós tagország közül Magyarország még az utolsó előtti helyen állt, 54,6 százalékkal. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: továbbra is tartósan 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma. A növekedésnek kisebb része a közfoglalkoztatás, miközben a kormány  foglalkoztatási programjainak is köszönhetően a foglalkoztatottak számának növekedéséből a versenyszféra egyre nagyobb arányt képvisel – írták.

A tárca szerint a kedvező foglalkoztatási adatok pozitívan hatnak a költségvetés bevételeire, emellett a háztartások fogyasztási kiadásait is emelik, ennek eredményeként pedig elősegítik a gazdaság bővülését is. A közelmúltban beérkezett makrogazdasági adatok továbbra is folyamatos foglalkoztatás-bővülést vetítenek előre – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik