Belföld

Hiányosságokat tárt fel az ombudsman az e-felvételinél

felveteli(210x140).jpg (felvételi)
felveteli(210x140).jpg (felvételi)

Az alapvető jogok biztosa szerint hiányos az elektronikus felvételi rendszer jogszabályi háttere.

A Magyar Nemzet Székely László ombudsman jelentésére hivatkozva írta, hogy hiányos az elektronikus felvételi rendszer jogszabályi háttere. A lap által idézett jelentésből kiderül: a felvételizők egy része azért nem került be a kiszemelt egyetemre vagy főiskolára, mert hiánypótlási felhívás híján nem tudták kijavítani az e-jelentkezéskor elkövetett hibákat.

Az ombudsmanhoz beérkezett panaszok alapján felmerült annak a gyanúja, hogy sérülhetett az érintetteknek a művelődéshez és a jogorvoslathoz való joga. Az idei felvételin százhúsz jelentkező járt rosszul azért, mert hiányosan töltötte fel a középiskolai bizonyítványának másolatát.
A lap szerint tapasztalatait a biztos a felsőoktatási államtitkárnak is jelezte, aki elismerte a hiányosságokat, s ígéretet tett a felülvizsgálatra.

A szaktárca az ombudsmani vizsgálat ideje alatt kezdeményezte a felvételi kormányrendelet módosítását. A december 18-tól hatályos új jogszabályok szerint pedig az Oktatási Hivatalnak immár minden jelentkezőnek egységes tájékoztatást küld arról, hogy mit kell feltöltenie és ellenőriznie. Az államtitkár kezdeményezte továbbá az e-felvin megjelenő üzenetek ismételt áttekintését, szükség esetén azok kiigazítását – közölte a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik