Belföld

Orbán új barátja: a munkásosztály

évértékelő aktivista plakáttal (évértékelő aktivista plakáttal)
évértékelő aktivista plakáttal (évértékelő aktivista plakáttal)

Ellensége továbbra is a liberalizmus, a balosok, továbbá - új szereplőként - a bevándorlók. Évet értékelt a miniszterelnök, elmondta, mit gondol 2014-ről. Élőztük, ahogy beszólt a Bazár.

16.04 Lázár még ideköszön

„Azt írja meg, hogy harc van!”

A végső?

Elköszönünk, de végezetül kapnak egy csodás videót száguldó Katz kollégától:

 

16.01 Negyven napos?

„Mi a böjtöt nem keverjük össze sem a diétával, sem a fogyókúrával” – köszön el Balog. Majd mindenkinek „boldog böjti időszakot és boldog feltámadást” kíván.
 

16.00 És Jó reggelt, Andy Vajna


15.59 Jó reggelt, Magyarország

Ha nem vigyáz a fideszpolgár oldal, nagy lehet a baj.

„A végén még azok fognak kurrupcióval vádolni bennünket, akik szétlopták az országot… azok fognak felelősségről papolni, akik az évszázad felelőtlenségét követték el a devizahitelezéssel.”

Úgyhogy „ne finnyáskodjunk, hanem fogjuk meg a munka végét… aki azt hiszi, a demokráciában létezik olyan, hogy végleges győzelem, az a kommunisták sorsára jut…. Ha polgári Magyarországot akartok, ideje megharcolni érte. És harcolni csak egységben lehet. Ahol egy a tábor, egy a zászló.”

Így köszön el az alkonyatba induló rajongóitól a miniszterelnök: „Jó reggelt Magyarország, jó reggelt Magyarok!”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

15.53 Időközi „sima”

A végén csak szóba kerül a vasárnapi veszprémi bukta is.

Meglepően őszinte a minősítés.

„Simán vesztettünk. Jó ideje nem fordult velünk elő ilyesmi.”

Azért kiosztódik pár apró tockos, például ez: sajtószabadság nélkül „hogyan győzhetett volna a független szocialista jelölt?!” (Teszik érteni? Független szocialista.)

Tockos 2.: „Ráadásul a kétharmadunk is elesett, a nyugati elvtársak is megnyugodhatnak, mert szerintük az a jó demokrata, aki veszít, vagy ha nyer, gyönge… és ez nem vicc. Vagy inkább kész vicc.”

Mi a vereség oka? „Talán nem küzdünk kellőképpen.” Mi a tennivaló? Először is „több konzultáció kell”, másodszor pedig több meló. „Álom, álom, édes álom”, mármint az, hogy lehet lazsálni.

„Láthatjuk, hogy nem lesz egyetlen nyugodt percünk sem.”

 

15.53 Melegít Áder, töri fejét Pálinkás

A miniszterelnök szerint fel kell készülni a globális felmelegedésre, a genetikai orvoslás eredményeire, valamint a technológiai forradalomra. „A mi kormányunknak a technológiai fejlesztés élére kell állni… Ennek a munkának az irányítását bíztuk Pálinkás Józsefre.”

 

15.51 Van egy titkos példaképe. És még egy

Az első példakép nem más, mit egy háromgyermekes magyar fogorvosnő, aki lefutotta az Athén és Spárta közti 245 kilométert. (Őt mi is elfogadjuk annak.)

Orbán magyaros konklúziója: „Mifelénk a lehetetlen nem tény, hanem vélemény.”

És még egy példakép.

Egyszer megkérdezték Bachtól, miben rejlik a zsenialitása. A szellemes válasz: „Itt csak azt kell tudni, az ember mikor melyik billentyűt nyomja le.”

Taps, nevetés. Billentyűre.

 

15.49 Orbán fókuszában a munkások; létrát adna

Na, erre most figyeljünk.

„Miért harcolunk? Mármint azon, túl, nehogy visszatérjenek a szocialisták.”

Íme a válasz.

„A következő éveknek a keményen dolgozó emberekről kell szóljon.” Értsd: a munkásokról.

Kell a társadalmi mobilitás, a „lift”, vagy legalább a „létra”, ami ahhoz kell, hogy a törekvők följebb jussanak. „Olyan döntéseket fogunk hozni, ami megkönnyíti ezeknek az embereknek az életét.” Mármint a dolgozókét: nőni fog a két gyerek után járó családi kedvezmény, jönnek sorra az életpályamodellek, épülnek óvodák, erősödik a szakmunkásképző rendszer, s ingyenes lesz a tanulók közétkeztetése.

Továbbá védeni kell „a keményen dolgozó magyarokat azoktól… akik nyerészkedni akarnak rajtuk”. A nyerészkék listája: bankok, rezsicsökkentés ellenfelei.

Cél: beengedni (besegíteni) a munkásokat a polgári Magyarország világába. De nem úgy, ahogy a szocialisták csinálták, vagyis hogy „felvesznek egy szekérderéknyi hitelt”. Hanem: csakis a gazdasági növekedéssel párhuzamosan.

 

15.45 Kormánypárt: jó; ellenzék: rossz; petrezselyem: árulják

Az ellenzéket „felbőszíti” a kormány sikere, mert attól tart, „tovább árulhatják a petrezselymet”.

 

15.44 Tizennyolc fölött kék az ég

Növekedünk, de úgy, hogy ez nem rontja el a külkereskedelmi mérlegünket. „Valódi gazdasági áttörés ez. És többről van szó, mint jó kormányzásról… Itt most egy nép vált nagykorúvá.” Mert az emberek fegyelmezetten kezelik a pénzügyeiket. „Ezért vagyunk ma kint a vízből, és ezért jöhetett meg az étvágyunk a további sikerekhez.”

 

15.43 Mózsi bá’: Mindenhez is!

Szóval szárnyalnak a magyar statisztikák.

„De azért nem árt a szerénység. Nehogy úgy járjunk, mint az erdélyi Mózsi bácsi, akitől megkérdezték, hogy csinálja azt, hogy mindenhez ért. A válasz: mindenhez is!”

 

15.42 Tobzódunk a statisztikában

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom, erősödött a turizmus.

 

15.39 Kormányzó úr

„A devizahitelek forintosításával egyszerre mentettük meg a devizahiteleseket és a bankokat. Köszönet érte Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank kormányzójának.”

„A bérek értéke két éve nő, a foglalkoztatás rekordot dönt… Csak a mai napon azt jelentették be, hogy az Opel ötszáz embert venne föl, Szolnokon ezer embert alkalmaznának.”

A magyar gazdaság 2014-ben 3,5 százalékkal nőtt, ami „Európában az élvonalba repített bennünket”, valamint az ötvenes évek óta nem volt ilyen alacsony az infláció.

Nőtt „az emberek vagyona”, nőttek a megtakarítások, egyre inkább vásároljuk az állampapírt, combosodik a nyugdíj.

 

15.34 Biológiai fennmaradás

A „gazdaságos tényeknél” Orbán előrébb sorolja az „életes tényeket… a biológiai fennmaradást”.

Örülünk. A 2014-es születési adat elérte az 1997-est, „de még ez is kevés”. Rég volt oly sok házasságkötés, mint tavaly, rég volt oly kevés válás, oly kevés terhesség-megszakítás, oly kevés halál, mint 2014-ben – ezt ecseteli.

Gyed extra, otthonteremtési kedvezmény, munkahelyvédelmi akcióterv, ezek lehetnek a javulás okai.

 

15.31 Még egy kis liberálisozás

„A liberális politika csak kétféle véleményt ismer el: az övét és a helytelent.”

Fotó: Berecz Valter

15.29 Demokráciát?

„Vannak dolgok, amiket meg kell tartani a múltból, ilyen például a demokrácia. Lehetőleg jelzők nélkül.” (Érts: nem liberális. Ez becsípődött, úgy tetszik, mindörökre.)

Még szerencse, hogy „mi elengedtük a neoliberális gazdaságpolitikát… elengedtük a liberális társadalompolitikát, ami nem ismeri el a közjót, és elutasítja a keresztény politikát… és elengedtük a politikai korrektség dogmáját”.

Hogy is van ez?

„A magyar ember természeténél fogva politikailag inkorrekt, vagyis még nem veszítette el a józan eszét”, ezt igazolja, a miniszterelnök szerint, hogy a magyar emberek nem akarnak bevándorlókat.

 

15.27 Szuverén külpolitika kell

Amihez „erős hadsereg vagy erős gazdaság kell, de lehetőleg mindkettő”.

(Na de nekünk egyik sincs. Nem?)

„Új külpolitikai doktrinát hirdettünk… a külgazdaságot állítottuk középpontba… fiatalok a csatába, öregek a tanácsba.”

De csak óvatosan!

„Nem árt, ha tisztában vagyunk, hol vannak a korlátaink, nehogy úgy járjunk, mint Mici mackó”, aki túl sokat ugrált.

A reményünk az, hogy „Magyarország lesz a térség vezető állama”. A részeredmény pedig az, hogy „Magyarországon feltettük a külpolitikai térképre… ezt nevezik a szocialisták és a liberálisok külpolitikai elszigetelődésnek”.

 

15.22 Kis esti liberálisozás

Ezekre a tán meg nem értettekre „már lehetetlen a liberális multikulturalizmus keretei között válaszolni”. Orbán azt vizionálja, hogy a bevándorlók az európai kultúrát „jönnek lerombolni”.

 

15.21 Európa süllyed?

„Abban sem vagyok biztos, hogy megértettük-e egyáltalán a kérdéseket” – mondja a kormányfő. Egy ilyen „tán meg nem értett kérdés”, hogy „még a válság idejét érjük, vagy már utána vagyunk, s ez már a kemény, barátságtalan új világ”, ahol, ha nem teszünk ellene, „a mi Európánk menthetetlenül hátrébb szorul”.

„Kizsigerelő” gazdaságpolitikáról beszél, minek nyomán háború, terrorizmus és „egy újabb kori népvándorlás” teremtődik.

 

15.16 Magyarország erősödik

Ezt olvashatjuk Orbán Viktor fölött.

Rajta a sor, azzal kezdi, „meghallgattam Balog elnök úr szavait”, aki nem mellesleg a kormányfő lelkipásztora is.

Poén: „Nem vagyunk szentek, bár törekedni kell rá.”

„Egy tekintetben nem hibázhatunk: sem egyéni-, sem csoportérdek nem kerülhet a haza szolgálata elé.”

„Ne azzal törődjetek, hogy Isten a mi oldalunkon áll, hanem azzal, hogy mi Isten oldalán álljunk” – íme még egy klerikális idézet.

„Nem volt itt más, csak rom, gaz és szégyen”. Ez a Várkert Bazár, amely ma már gyönyörű, és „akár kormányzásunk szimbóluma is lehetne.

 

15.13 Pökhendi arrogancia – nem kell

Balog miniszter köszönti az „egyesületi tagtársakat”.

„Olyan évet értékel a polgári keresztény Magyarország miniszterelnöke, ami nagy győzelmeket hozott nekünk – így Balog. – Olyan esély adatott, mint még soha.” Két cikluson keresztül vezetheti a Fidesz az országot.

Azt fejtegeti az elnök, hogy „a magyar polgári együttműködést mi nem tekintjük anakronizmusnak… képesek vagyunk a több mint ezeréves Magyarország kincseit gyarapítani… olyan országot építünk, ahol nem a pökhendi arrogancia képviselői győznek, hanem azok, akik hisznek a tisztesség és a szeretet erejében”.

De: „Mi azokat is meg akarjuk győzni, akik ma nem támogatnak bennünket.” Bizonyára a pökhendi arrogánsokra utal.

 

15.07 Orbán bejött.

Taps.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

14.59 Szájer megpocakosodott

Nem kicsit. Csokornyakkendőn, szürkés ingben. Fotó – ahogy jeleztük – nincs, de majd este öt körül a videóban.

 

14.56 Lázár: „Mit csinál? Hát még el sem kezdődött!”

A főminiszter köszönt ránk az imént ekképpen, széles mosollyal, mi azonnal önökre gondoltunk, s fölvetettük: mikor realizálhatjuk végre az interjút, mire másfél éve állunk sorba?

Lázár János kitérő választ adott.

Fotó: Berecz Valter

14.54 Húszmilliárdos

Nagy ünnep ez a Várkert Bazár életében. Alig pár hete, hogy átadták (másodszor), s ma ismét láthatja Magyarország kormányfőjét. Az a húszmilliárd fönt arra utal, hogy ennyibe került a rekonstrukció.

Mutatnánk belső fotót is, de fényképész kollégánk odakint rekedt, ugyanis szerkesztőségenként mindössze két fő jöhet be, s redakciónk úgy döntött: ezúttal a betű mellett a mozgókép kap szerepet – készüljenek.

Kint hosszú a sor – van némi áldozás jellege.

 

14.48 Energia lesz

Várkert Bazár, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6… Stimm.

 

14.42 Ki viszi át a túlpartra?

 

14.41 Együttesek demonstrálnak a Várkert Bazár előtt

Kis táblákkal.

 

14.39 Csatár a csatárhoz

Gyülekeznek.

Szabad? Rúgás?

 

14.37 “Orbán Viktor miniszterelnök úr 2015-ben is elfogadta…

…a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérését, és immár tizenhetedik alkalommal tartja meg országértékelő beszédét, amelyre február 27-én, péntek délután 15 órától kerül sor a budapesti Várkert Bazárban (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.).”

Ez áll a Magar Polgári Együttműködési Egyesület (mint felkérő) honlapján.

Meg ez: “Az eseményt több országos televízió és rádió is élőben közvetíti: az M1, Hír TV, ECHO TV, ATV, az RTL Klub, valamint a Kossuth Rádió és az InfoRádió.”

Meg mi.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik