Belföld

Őket cserélheti le Orbán

Parlament ülésterem (Parlament ülésterem)
Parlament ülésterem (Parlament ülésterem)

Tavasszal jöhetnek a személycserék, amelyeket a kitiltási botrány és a Simicskával folytatott háború miatt napolt el a kormányfő.

A kormányfő szerdán a kabinet ülésén marhaságnak nevezte, hogy elküldi a külügyminisztert. Azt mondta, elégedett Szijjártó Péterrel, szó sem volt a tárca személyi, szerkezeti átalakításáról. Orbán kemény hangon figyelmeztetett arra, hogy kormányzás stabilitását veszélyezteti, aki olyan híreket szivárogtat ki, amely a keleti nyitás politikájának gyengülését láttatja – írja a Népszabadság. Egy kormányhoz közelinek nevezett szereplő a lapnak azt mondta, ezzel a kormányfő üzent is minisztereinek, éspedig azt, helytelenítené, ha kormányzati szintről kapnának szárnyra ilyen kiszivárogtatások.

A Népszabadság mindenesetre úgy tudja, ha nem is Szijjártónak, de lesz, akinek mennie kell, a miniszterelnök tavasszal átalakítja a kormányt, amit ősszel csak azért nem lépett meg, mert az amerikai kitiltási botrány és a Simicska Lajossal folytatott háborúskodás miatt fontosabb volt annak demonstrálása, hogy stabil és egységes a kormány. „Már nincs ilyen kényszer, lehetnek személycserék.”

A lapnak Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter nevét említették névtelen forrásai, de állítólag rezeghet a léc Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és egyes hírek szerint az igazságügyi tárca vezetője, Trócsányi László esetében is. Azt korábban többen is elmondták a Népszabadságnak, hogy egy esetleges kormányátalakítással az államtitkári szinten is több változás lehet.

Orbán emberein túl nagy a kabát

Ha a kormány nem vált irányt, könnyen megjósolható, hogy az április 12-i tapolcai időközi parlamenti választás újabb pofon lesz a jobbközépnek. A tavalyi önkormányzati eredmények alapján szinte biztos, hogy a körzet legnagyobb városában, Ajkán az MSZP lesz az első, a második számú településen, Tapolcán pedig a Jobbik fut be. Ebből akár az is következhetne, hogy a Fidesz jelöltje nevető harmadikként mindenkit maga mögé utasít – pláne, hogy a választókerülethez tartozik a jobbos Sümeg, továbbá 57 kisebb település. Ám a veszprémihez hasonló távolmaradási arányok mellett valószínűbb, hogy a „szomorú harmadik” pozíció jut majd a kormánypárti indulónak.

Korábban a Heti Válasz főszerkesztője nem említve meg, hogy lapja is Simicska-érdekeltség azt írta, hogy “a jobboldalon megjósolhatatlan kimenetelű tektonikus mozgás, elemi átrendeződés indult el. Hiba lenne azt gondolni, hogy Simicska nekiindulása okozta. Az csak felborította a kulisszákat, családi készleteket zúzott porrá, sebeket ejtett sokakon”. Borókai Gábor szerint az a gond, hogy a baloldal kétszeri fölényes legyőzése után eltűntek a jobboldalt összetartó nagy célok, startégia helyett taktikázás jött, „a közös ügy hűlt helyét az egyéni érdekek küzdelme váltotta fel”.

Orbánnak lépnie kellene

„Miközben a miniszterelnök arra összpontosította figyelmét, hogy háborúközeli helyzetben egyensúlyozza az országot a Merkel–Putyin-tengelyen, és nagyobb döntési szuverenitást harcoljon ki magának külföldi és hazai gazdasági erőcsoportokkal szemben, kormányzati helyettesítése megoldatlan maradt. A hátrahagyott feladatok nagykabátja mindenkin lötyögött, mert nincs a Fidesznek még egy olyan beágyazottságú és elfogadottságú vezetője, mint amilyen Orbán. A választások utánra is megtartott kormányzati tudjuk, merjük, tesszük testtartás üres pózzá silányult. A sikeres válságkezelést a szélsebes kapkodás váltotta fel. Megannyi ellentmondást nem tűrő elhatározás torkollt visszavonulásba.”

A Heti Válasz mostani címlapsztorija azért érdekes, mert a Magyar Nemzet (mégis) főszerkesztő-helyettese néhány napja vezércikkben követelt kormányátalakítást a veszprémi választási vereség után.

“A miniszterelnöknek – ha úgy ítéli meg – hatalmában áll korrigálni a kormány politikáján, személyi változtatásokról is szabadon határozhat. Ésszerű lenne lépnie, hiszen a Fidesz–KDNP támogatottságának eróziója kezd elgondolkodtató méreteket ölteni.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik