Belföld

Közmédiás munkatársakat képeznek a Filmművészeti Egyetemen

Televíziós műsorkészítő és kameraman szakokat indít a közmédia munkatársai számára a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). 

Az SZFE az MTVA-val és a Közszolgálati Médiakadémia Alapítvánnyal írta alá erről megállapodást.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója szerint a képzés mellett abban is együttműködnek a felek, hogy a közmédia bemutatja az egyetem végzős hallgatóinak vizsgafilmjeit, illetve a műsorra tűzés érdekében rögzíti a vizsgaelőadásokat, valamint a két intézmény megnyitja a másik előtt archívumát. A cél az, hogy felsőfokú végzettséghez juttassák az azzal nem rendelkező, de már a társaságnál dolgozó munkatársakat.

M. Tóth Géza, a fennállásának másfél évszázados jubileumát idén ünneplő SZFE rektora közölte, hogy a két, egyenként kilenc hallgatóval induló, hatszemeszteres képzés sikerének függvényében gyártásszervezői, hangmesteri és vágó kurzusokat indítanának. A filmes képzéseket 70 éve, tévés oktatást 45 éve kínáló intézmény a mester-tanítvány viszonyra épül, kiscsoportos, gyakorlatorientált kurzusokat kínál, és kifejezett cél, hogy folyamatos gyakorlati együttműködésben álljanak a legszínvonalasabb műhelyekkel.

Sára Sándor, a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány kuratóriumának elnöke az eseményen arról szólt: nem mindegy, hogy milyen körülmények között szerzik meg szakismereteiket a televíziós pályára lépők, hiszen a mester-tanítvány viszony tette lehetővé, hogy naggyá váljon a magyar film, és erre lesz szükség majd a megújításához is.

Az MTI által közzé tett hírhez kapcsolódóan érdemes tudni, hogy március 15-én indul az átalakított közmédia: többek között megkezdi sugárzását a Petőfi TV, később pedig több új csatorna is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik