Belföld

A „civilség hangja” legyőzte az orbánizmust

Kesz-Zoltan(8818f2ae-de31-470e-8c68-7fb3b71f670d)(210x140).jpg (kész zoltán)
Kesz-Zoltan(8818f2ae-de31-470e-8c68-7fb3b71f670d)(210x140).jpg (kész zoltán)

Kész Zoltán kér 100 napot, hogy felmérje az állapotokat. Képviselőként a civilség hangja lenne.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a frissen megválasztott parlamenti képviselő azt mondta: a veszprémi választás nem a 25 településről szólt, szerinte az népszavazás volt arról, hogy döntsük már meg ezt a hatalmat. „Pár évig még lehet, hogy maradnak, viszont megvan az első kő, amit kirúgtunk a falból” – tette hozzá Kész Zoltán a kormányzópárt kétharmadáról. Úgy vélte: még rengeteget kell tanulnia, most hogy belecsöppent a politikába. Ezért kér 100 napot, hogy felmérje az állapotokat, azt, hogy mi a baj az országban. A képviselő tudja, hogy függetlenként nagyon nehéz dolga lesz.

Az antiorbánizmus győzött…

Kész Zoltán sikerét a Népszabadságban az IDEA intézet igazgatója három dologgal magyarázta: a jelölt aktivitásával, a pártok nélküli pártos összefogással és az antiorbánizmussal. Böcskei Balázs szerint a választók érzékelték a voksolás tétjét, sokadlagos szempont volt, hogy Kész véleményével azonosulnak-e. Szerepet játszott az is, hogy a kormány narratív forrásai – „szabadságharc”, „rezsicsökkentés politikája” és a „folytatjuk” – kimerültek.

…nem az ellenzék

A kormánypárti jelölt veresége jórészt nem az ellenzék megerősödésével magyarázható, hanem azzal, hogy már a legelkötelezettebb Fidesz-szimpatizánsok is elbizonytalanodtak. Ezt már a Magyar Progresszív Intézet igazgatója mondta. Szerinte kockázatos volt arra építeni a baloldali kampányt, hogy a kétharmad a tét, amiből az emberek nem kérnek, ha a Fidesz nyert volna, arra építhette volna kommunikációját, hogy töretlen a bizalom a kormányban. Magyar Kornélia mértéktartásra intette a baloldalt. „Veszprémben csak egy aktus erejéig, egy ember mögé sikerült összehozni a közös támogatást, ami sokkal könnyebb, mint egy teljes választásra létrehozni az egységet.”

Figyelmeztetés a Fidesznek!

A Nézőpont Intézet elemzője meglepetésnek nevezte a veszprémi eredményt, amit azzal magyarázott, hogy a független, de a baloldal által támogatott jelölt mögött mozgósítani tudták az összes 2014-es baloldali szavazót, a függetlenség mítosza feledtette a baloldal válságát. Emellett Kész Zoltán az egyes számú kihívóként tudta magát pozícionálni, hatástalanítva a centrális pártrendszer protest szavazatokat megosztó többjelöltes versenyét – tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel. „Az eredmény figyelmeztetés a Fidesznek, de hiba lenne, ha a baloldal örömmámorba esne: a veszprémi modell ugyanis épp a baloldaltól való elhatárolódás sikeréről szólt.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik