Belföld

14 hónapot kap az Alkotmánybíróság új elnöke

Lenkovics Barnabás (Lenkovics Barnabás)
Lenkovics Barnabás (Lenkovics Barnabás)

Lenkovics Barnabás mandátuma 2016 áprilisában jár le, addig – szerinte – próbaidőn van.

Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság elnökének megbízatása tegnap lejárt. Utódjául az Alkotmánybíróság tagjai közül Kövér László házelnök Lenkovics Barnabást javasolta. Megválasztásához 132 igen szavazat kellett. Éppen annyit kapott, így mostantól ő hangolja össze a testület tevékenységét, ő dönt az alkotmánybírósági ülések napirendjéről, az elbírálandó ügyek ütemezéséről, a teljes ülés szavazategyenlősége esetén az ő voksa dönt. Az elnök elrendelheti egy ügy soron kívüli vagy gyorsított eljárásban történő intézését, de meg is hosszabbíthatja a tervezet elkészítésének határidejét.

Rakamazról az Ab tetejére

Lenkovics Barnabás Rakamazon született 1950. július 26-án. A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett. 1969-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karán tanult. 1974-ben szerzett jogi diplomát, majd az egyetemi polgári jogi tanszékén gyakornokoskodott. 1976-ban tanársegéd, 1983-ban adjunktus, 1992-ben docens, 2000-ben egyetemi tanár lett. Az Országgyűlés Gönczöl Katalin utódjaként (Mádl Ferenc javaslatára) 2001-ben megválasztotta az állampolgári jogok országgyűlési biztosává, majd 2007 márciusában alkotmánybíróvá. A testület elnökévé 2014. december 1-jén választotta meg (Kövér László javaslatára) a kétharmad 2015. február 25-i hatállyal. Megbízatása 2016. április 21-ig szól.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az alkotmányosság védelme miatt vállalta

Lenkovics Barnabás megválasztása után azt mondta, örül, hogy sikeres volt a parlamenti szavazás, hiszen 2006-2010 között többször tapasztalta, hogy valaki nem kapta meg a kétharmados támogatást, amit méltatlannak, megalázónak tartott. Ő is számolt ezzel „a politika természetét” ismerve. Mint mondta: a személye és az intézmény iránti bizalom jeleként értékelné, ha csökkennének az Alkotmánybíróság működését érintő korlátozások. Azt ígérte, ennek részleteiről hivatalba lépése után beszél, de úgy vélte: a felülvizsgálat nemzetközileg jó fényt vetne Magyarországra és az Ab-re is.

Kövér már lepattintotta

Az őt jelölő Kövér László a Hír TV-ben közölte, hogy nem ért egyet az Alkotmánybíróság jogkörének bővítésével. Az Országgyűlés elnöke arra reagált, hogy Lenkovics Barnabás mellett Stumpf István alkotmánybíró a 2010-ben elvett jogkörök visszaadását szorgalmazta, majd Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke is megfontolásra érdemesnek tartotta a javaslatot. „Én ezzel nem értek egyet, de ez nem jelenti azt, hogy ha ez napirendre kerül – akár belső politikai vitákban az elnökségben vagy szélesebb körben, akár törvényjavaslat formájában –, akkor okvetlenül ez ellen fogok szavazni. Általában ilyen kérdésekben úgy szoktam szavazni, ahogy a többség dönt” – mondta Kövér László a Hír Televízió műsorában.

Újabb ellensúlyt vesztett az Orbán-kormány

Korábban az ellenzék úgy vélte: Lenkovics Barnabás alkotmányosságra vonatkozó elvei miatt alkalmatlan a posztra, hiszen ő maga is utat engedett az Ab jogköreinek csorbításának, alkotmánybíróként úgy vélekedett, az Ab szerepének csorbítása indokolt, mert “a jelentősen megváltozott történelmi körülmények a törvényhozás, a kormányzás, sőt a jogállam működését bénítaná meg”. A Bloomberg Lenkovics megválasztását úgy értékelte, hogy azzal tovább nő Orbán Viktor befolyása az Alkotmánybíróságra. A kormányfő 2010 óta telerakta saját híveivel a testületet, a legtöbb adó- és költségvetési kérdésben korlátozta jogkörét. A hírügynökség emlékeztetett, Orbánt folyamatosan bírálták, amiért hatástalanította a fékeket és ellensúlyokat, ideértve, hogy saját embereit küldte a jegybankhoz, a Számvevőszékhez és a Főügyészségre is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik