Belföld

Lenkovics az “alkotmányosság védelme” miatt fogadta el új posztját

Lenkovics Barnabás - közlése szerint - az alapjogok és az alkotmányosság védelme miatt vállalta az Alkotmánybíróság (AB) elnöki posztját.

Hangos ellenzéki tiltakozás közepette választották meg az AB új elnökét. Lenkovics Barnabás eskütételét követően  nyilatkozott újságíróknak hétfőn az Országházban. Indoklása szerint az alapjogok és az alkotmányosság védelme miatt vállalta el az AB vezetését.

Az AB 2015. február 25-ei hatállyal megválasztott új elnöke kérdésre kijelentette: a személye és az intézmény iránti bizalom jeleként értékelné, ha csökkennének az Alkotmánybíróság működését érintő korlátozások. Ennek részleteiről hivatalba lépését követően kíván beszélni, ugyanakkor méltatta, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter megnyilatkozása szerint is eljött az idő a felülvizsgálatra. Ez nemzetközileg is jó fényt vetne Magyarországra és az AB-re – fejtette ki.

Lenkovics Barnabás 2007. április 21. óta tagja az AB-nek, megbízatása 2016. április 21-ig szól. Az elnöki tisztség AB-mandátumhoz kötött és azzal együtt lejár – ismertette, hozzátéve: ezt a rövid időt próbaidőnek, útkeresésnek tekinti.

 Fotó: MTI

Ahogyan korábban megírtuk: Lenkovics megválasztását sem az Együtt, sem a DK, sem az MLP nem támogatta. A két baloldali és a liberális ellenzéki pártnak egyfelől Lenkovics Barnabás személyével van baja, mert alkotmánybíróként visszautasította a kormányt bíráló beadványokat, és segített az Orbán Viktor vezette kabinet bebetonozásában.

Lenkovics Barnabás kitért arra: örül, hogy sikeres volt a parlamenti szavazás, mert 2006 és 2010 között többször tapasztalta, hogy valaki nem kapta meg a kétharmados támogatást. Az ilyen eljárásokat méltatlannak, megalázónak tartja, és azt mondta, “a politika természetét és jelenlegi helyzetet ismerve” most is számolt ezzel. Utódainak azt kívánta: alakuljon úgy Magyarországon a politikai kultúra, hogy nem lesznek ilyen szituációknak kitéve.

A szavazást firtató kérdésre sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a Jobbik, az MSZP és a DK nem vett részt abban. Szólt arról is, hogy saját kezdeményezése volt, hogy találkozzon a frakcióvezetőkkel, hogy a szavazás ne egy névről szóljon, hanem arccal, véleménnyel is társuljon.

Az Országgyűlés hétfőn titkos szavazáson, a szükséges kétharmados többséghez elegendő 132 igen szavatattal választotta meg az AB következő elnökévé Lenkovics Barnabást Kövér László házelnök javaslatára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik