Belföld

Nem várnának tovább Habony Árpád „csodaötleteire”

Veszprém választás (Veszprém választás)
Veszprém választás (Veszprém választás)

A fideszesek szerint sok hibás elképzelésre világított rá a vasárnapi veszprémi zakó.

A rossz előjelek ellenére sem számítottak arra a Fideszben, hogy elveszítik a veszprémi időközit – írja a VS.hu. Vasárnap délben az aktivisták egy részét még azzal engedte haza a helyi kampánystáb Veszprémből, hogy minden rendben, akit lehet, mozgósítottak. A részvételi adatok és a Kubatov-lista összevetéséből ugyanis úgy tűnt, hogy a potenciális szavazók jó része már volt voksolni vagy ígéretet tett erre az őt telefonon figyelmeztető aktivistának. A portál információi szerint vasárnap összesen 1200 önkéntes és órabéres segítő dolgozott a kormánypárt győzelméért, Kubatov Gábor pártigazgató kipróbált aktivistacsapatokat vitt a helyszínre.

A Fidesz egyik regionális koordinátora szerint a történtek után a párt vezetésének sok mindent át kell gondolnia, a vereség okait ki kell elemezni és felülvizsgálni, hogy a Kubatov Gábor-féle mozgósítás továbbra is elég hatékony-e. A novemberi újpesti időközi választás és több kisebb jelentőségű önkormányzati voksolás is bebizonyította, hogy a választók visszatérő nyaggatása kontraproduktív lehet, sokan csak azért mondták az aktivistáknak, hogy elmennek szavazni, hogy békén hagyják őket.

A rezsicsökkentés sem segíthet

Egy, a párt belső ügyeire rálátó államtitkár elmondta: azt reméli, hogy a kudarc végre felrázza Orbánt és az elnökséget, hogy ne Habony Árpád csodaötleteire várjanak, hanem konkrét lépéseket tegyenek a népszerűségvesztés megfékezésére, de hogy mit tehetnének, arra nem volt ötlete. Egy másik fideszes szerint Orbán Viktor centráliserőtér-elmélete kudarcot vallott, az MSZP és a Jobbik közt nem oszlottak meg a kormányellenes szavazatok, hanem a jobbikosok a Fidesz leváltása érdekében átszavaztak az esélyesebb ellenzéki jelöltre.

A vereség arra is rávilágított, hogy hibás volt az eddigi, a kormányzati hibákat bagatellizáló érvelés, miszerint akármit megtehetnek, hiszen csak három év múlva lesz választás. „Ha így folytatjuk, olyan mélypontra kerülünk, ahonnan egy évvel a választások előtt már semmilyen rezsicsökkentéssel nem lesz visszaút” – mondta egy fideszes politikus, aki részt vett a hétfői helyzetértékelő elnökségi ülésen. Úgy véli, a hibákat, a változtatás szükségességét Orbán Viktor is megértette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik