Belföld

Így kaphat akár 2,5 millió forintot a lakásvásárláshoz

lakásvásárlás (lakásvásárlás)
lakásvásárlás (lakásvásárlás)

Mint a régi szép időkben, júliustól újra lehet majd állami támogatást kapni használt lakás vásárlására és bővítésre is. Csak most nem félszocpolnak hívják, hanem CSOK-nak. Újdonság az is, hogy már egy gyermekre is adják és önrésznek számít a juttatás.

Az idei nyár nagy változásokat hozhat azoknak a családoknak az életébe, akik lakást szeretnének vásárolni. Kicsit olyan az egész, mint egy időutazás, mert július elseje után visszahoznak egy régebben bevett, majd eltörölt vissza nem térítendő támogatást: ismét lehet majd szocpolt kapni a használt lakás vásárlásához is. Illetve nem szocpolt, mert a feltételek mellett a neve is megváltozott, az idei évtől családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) hívják a juttatást.

CSOK – már egy gyermekre is

A szocpolhoz képest újdonság, hogy a CSOK-ot már egy gyermek után is igénybe lehet venni, valamint hogy a magzat is meglévő gyermeknek számít (a terhesség 24. hetétől). 

A házastársak, élettársak vagy egyedülállók a már meglévő gyermekekre korhatár nélkül igényelhetik a támogatást. Vállalt gyermeket pedig a 40 év alatti házaspárok érvényesíthetnek, legfeljebb kettőt, attól függetlenül, hogy hány gyermeket nevelnek már.

CSOK – ennyi támogatást lehet kapni júliustól

A CSOK összege függ a már meglévő gyermekek számától, a lakás alapterületétől és az ingatlan energiabesorolásától. Mindegy, hogy új lakás építéséről, vásárlásáról vagy használt lakás megvételéről, illetve bővítésről van-e szó, az összegek egyformák:

Kivétel van: a vállalt (vagyis a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekre) kisebb összeg jár, gyermekenként 400 ezer forint (tehát maximum 800 ezer forint), függetlenül a lakás méretbeli és energetikai adottságaitól.

CSOK – önrésznek is

Akiknek hitelre is szükségük lesz a lakásvásárláshoz, azok jó ha tudják, hogy a CSOK-ot ismét beszámíthatják önrészként is, mondta Fitos Szilárd a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. Tehát akár a meglévő gyermek után járó támogatás összegével alacsonyabb saját erővel is megoldható lehet egy lakásvásárlás.

CSOK – mikor érdemes belevágni?

A családok otthonteremtési kedvezményét új és használt lakás vásárlásakor a végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül lehet igényelni, de legkorábban a 2015. március 4-e után kötött adásvételi szerződésekre. Vagyis aki vásárolni szeretne, és élni kíván a vissza nem térítendő támogatás lehetőségével, annak érdemes eddig várnia a szerződés megkötésével. Az igénylést pedig július elseje után nyújthatja be, mert akkortól él a CSOK.

Építésnél az a szabály, hogy a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadása előtt lehet igényelni (de legkorábban 2015. július 1-je után). Bővítésnél pedig a kedvezményre vonatkozó kérelem benyújtása után megkezdett bővítési munkálatokra lehet igényelni (leghamarabb tehát szintén 2015. július 1-jét követően adható be a CSOK-igénylés).

Kattintson ide és tegye fel további kérdéseit a témában Hitelnet.hu szakértőinek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik