Belföld

Jogellenes szerződés a vérellátónál

Elsőfokú ítéletben mondta ki a bíróság, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat törvénytelenül szerződött 2,1 milliárd forint értékben, de több problémát is feltárt korábban a KEHI vizsgálata. A közbeszerzési eljárás elmaradása miatt 24 millió forint bírságot szabott ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, az ítélet nem jogerős – írja a Napi Gazdaság.

Az ügy előzménye, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) átvilágította az OVSZ-t, és feltárták, hogy a szervezet 2008 és 2012 között a vérkészítmények előállításához szükséges teszteket a Diagon Diagnosztikai Kft.-től (Diagon Kft.) szerezte közbeszerzés útján 5,4 milliárd forint értékben, azonban további 2,1 milliárd forint esetében ez elmaradt, így jutottak vírustesztekhez a cégtől, ebben találta felelősnek az OVSZ-t a bíróság.

A Napi Gazdaság részletezi, hogy az OVSZ a véradások során levett vérből készített vérkészítményeket jogszabályban meghatározott áron köteles továbbadni a kórházaknak és egészségügyi intézményeknek. Az ebből készült friss fagyasztott plazmát nagy mennyiségben adta át gyógyszergyártóknak is. A KEHI a vizsgálat során megállapította, hogy még Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter kéréseként áron alul szerződött az OVSZ, így 2006-tól jóval alacsonyabb áron értékesítette a plazmát (60-70 százalékkal), ami még az előállítási költséget sem fedezte. Az olaszországi KEDRION S.p.A. cége, a HUMAN BioPlazma Kft., részesült a számára előnyös árban, és készítményeit jóval nagyobb haszonnal adhatta el Magyarországon. Ehhez képest a kórházak a magasabb összeget fizették, az OVSZ-nek emiatt 2008 és 2012 között 10,5 milliárd forint bevételkiesése keletkezett.

Az új közbeszerzési pályázat során beérkezett árajánlatok 20–50 százalékkal haladták meg a HUMAN BioPlazma Kft. által 2014-ben fizetett összeget. Az OVSZ-nek így várhatóan 760 millió forinttal több bevétele keletkezhet, ezt akár a kórházak részére átadott vérkészítmények díjának csökkentésére is fordíthatják – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik