Belföld

Navracsics: előszeretettel fúrják egymást a fideszesek

navracsics-tibor(430x286).jpg (navracsics tibor)
navracsics-tibor(430x286).jpg (navracsics tibor)

Erőkultusz jellemzi a politikát, mindenki szenvedést akar okozni a másiknak – mondta a magyar uniós biztos.

Leginkább azért nem kérdezik a magyar belpolitikáról, mert „sokkal nyugodtabbak a kedélyek” Magyarországgal kapcsolatban, mint korábban – mondta Navracsics Tibor uniós biztos a Heti Válasznak adott interjúban. A politikus szerint ez a magyar gazdaság számainak tudható be, az unióban most inkább az ukrán válság és a görög Sziriza kormányzása köti le a figyelmet. Ezenkívül Dél-Európában a radikális bal, északon a szélsőjobb térnyerése okoz izgalmat, „hozzájuk képest mi semmilyen aggodalomra nem adunk okot” – közölte Navracsics.

Nem az volt a baj, hogy nem értettek meg bennünket külföldön, sokkal inkább az, hogy irracionálisnak tartották a lépéseinket, ezért aztán meg se akarták hallani az érveinket – mondta a politikus. Ma viszont már „kíváncsiak arra, hogyan sikerül javítani gazdasági pozíciónkon, miközben fenntartottuk a társadalmi békét”.

„Arra kifejezetten büszke vagyok, amit a közigazgatási rendszer átalakítása címszó alatt elvégeztünk, és az eljárás legfeljebb nyomokban tartalmazott pressziót” – jelentette ki a korábbi közigazgatási és igazságügy-miniszter. Hozzátette: Pokorni Zoltántól hallotta, hogy a vitákban ügyelni kell arra, hogy az alulmaradók se szenvedjenek maradandó sérüléseket, ezzel szemben Magyarországon az erőkultusz jellemzi a politikát és nem csak a jobboldalt. „Nálunk érzelmileg túlfűtöttek a mondatok és a másik elevenébe akarunk döfni, hogy szenvedést okozzunk neki” – mondta. Ebben szerinte az újságírók sem különbek, talán azért, mert a józan megnyilvánulások visszhangja elenyésző – tette hozzá.

„Míg korábban a Fideszben nem fúrták egymást a politikusok, némelyek ezt ma előszeretettel megteszik” – közölte Navracsics. Személyes ambíciótól hajtva minden eszközt, a nyilvánosságot is felhasználják, a bajtársiasság háttérbe szorult. „A közös ügyről, a polgári Magyarországról kevesebbet beszélünk és annak szellemében kevesebbet cselekszünk” – mondta. Ebben annak is szerepe lehet, hogy az ellenfél nagyon legyengült és alig látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik