Belföld

Közmunkát akar? Akkor jó helyre tegye az x-et!

A polgármesterek manipulálják a választókat a közmunkában való részvétel lehetőségével, állapítja meg egy kutatás. Ha nem is általános, de elterjedt ez a gyakorlat különösen a hátrányos helyzetű településeken.

Ez derül ki az Átlátszó, a K-Monitor, a Political Capital (PC) és a Transparency International Magyarország közös kutatásából. Az oknyomozó portál és a három intézmény azt vizsgálta, hogy a helyi polgármesterek a közmunkaprogramba való bekerülés, illetve bennmaradás feltételéül szabják: a különböző választások során a kiszolgáltatott állampolgárok kire szavaznak, hova teszik az x-et.

A PC szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint az egyszavazókörös települések közül azokon, ahol a közfoglalkoztatás a munkavállaló korú népesség jelentős hányadát érinti, 2014 áprilisában jellemzően sokkal jobban szerepelt a Fidesz-KDNP országos listája. A Jobbik pont az ilyen településeken szerepelt gyengébben, a baloldali pártok pedig még ennél is rosszabbul teljesítettek.

A kutatás hangsúlyozza, hogy a pártválasztást nem csak a közmunka befolyásolja. Viszont azokon a településeken, ahol a közfoglalkoztatás jelentős, a közmunka szavazásra gyakorolt hatása erőteljesebb. Mint ahogy a közmunka és a kormánypártok jó teljesítménye közötti összefüggés sem feltétlenül a csalás jele. Ugyanakkor a közmunkások manipulálása ha nem is általános, de elterjedt jelenség. A kutatás a Heves megyei Tarnabodot, a szabolcsi Nyírmadát és a borsodi Forrót említi példaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik