Belföld

G. Fodor: Orbánon nem lehet számon kérni a következetességet

g fodor gábor (g fodor gábor)
g fodor gábor (g fodor gábor)

A Századvég vezetője a kormánypolitikusokról a sajtóban megjelent korrupciós ügyekkel kapcsolatban azt gondolja: Simicska áll nyilvánosságra kerülésük mögött.

G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója előszeretettel áll ki a kormányzat lépései mellett, de nem tartja problematikusnak, hogy elemzőként azonosuljon egy állásponttal – derül ki a Magyar Narancs interjújából. „Egyike vagyok azoknak, akik a rendszer igazságait védik” – mondta. „Amikor nagy ellenállást kiváltó döntéseket hoznak, nem arra gondolok, hogy megőrültek, hanem arra: kell, hogy legyen értelme, amiért ezt lépték” – fejtette ki.

A döntések utólagos magyarázatát nem tekinti „ideologizálásnak”, az ideologikusságot sokkal inkább baloldalon látja: „Olyan elvont, absztrakt síkon beszélnek a problémákról, amelynek nincs köze a valósághoz”. A kormányzás a pillanat uralásának a művészete – véli G. Fodor, a kötelező drogteszt például ennek lehetett volna értelmes eszköze.

Hibás dolognak tartja, hogy azon mérik le Orbán következetességét, mit mondott egy dologról 2002-ben és mit mondott tavaly. „Ha arról szól a politika, hogy a helyzetet kell uralni, akkor nem lehet filozófiai következetességet számon kérni egy politikuson” – fejtette ki. Ettől szerinte nem veszíti hitelét, mert az emberek nézőpontjából érdektelen, hogy most mit gondol a politikus a liberalizmusról és tizenkét éve mit gondolt róla. „Az ő nézőpontjukból az az érdekes, megvédi-e őket a kormány, bármilyen nehézséggel kerülnek szembe” – mondta.

Az elemző Habony Árpádról is beszélt, azt mondta, „ő jó barát és egy jó ember”, igen sokat gondol róla emberileg. Ugyanakkor úgy gondolja, „kis túlzással Orbán a saját maga tanácsadója és stratégája”, más kérdés, hogy beszélget emberekkel, kikéri a véleményüket. „Árpád egy ösztönös zseni” – mondta, hozzátéve, hogy a politika nagyon egyszerű dolog, azt kell megválaszolni,„kik vagyunk mi, mit akarunk elérni, mi az a helyzet, amit meg kell oldanunk, kik az ellenfeleink, mit kell tennünk” – ezt vagy érzi valaki ösztönösen, vagy nem.

Azzal kapcsolatban, hogy Habony személye körül titkolózás van, nem lehet tudni, milyen tisztségben, mennyi pénzért dolgozik a kormánynak, G. Fodor azt mondta: ez a kérdés abból indul ki, hogy a politika „intézmények, szabályozott mechanizmusok, személytelen gépezetek világa”, mindennek hivatalosnak, szabályozottnak kell lenni. Az elemző szerint viszont a politika valójában nem így működik. Szerinte álprobléma, ami Habony körül felmerül, „a politikus dolga, hogy mit fogad meg a beszélgetésekből”, nem kell ehhez feltétlenül hivatalos pozíciót szerezni. A Századvégben nincs irodája Habonynak – mondta.

G. Fodor blogján nemrég azt írta, „lehet, hogy megvan a válasz arra, hogy ki állhatott az elmúlt időszak ügyei, a kormánypolitikusokkal szembeni támadások mögött. Lajos lebukott”. Ezzel kapcsolatban azt mondta: azok a támadások és ügyek, amelyek megjelentek a különböző sajtótermékekben, beleértve az RTL Klub híradóját, nem voltak Simicska ellenére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik