Belföld

Plusz kétmilliárddal vetnének véget a civilek „hisztériájának”

Nyugvópontra kell, hogy érjen a hisztéria - fogalmazott Soltész Miklós államtitkár. Szerinte magasabb támogatási lehetőség is deklarálja, hogy fontos partnernek tekintik a civil szervezeteket.

Idén több mint ötmilliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzeti Együttműködési Alapból (NEA) a civil szervezeteket, ez pedig kétmilliárd forinttal meghaladja a tavalyi keretet – jelentette be az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Piliscsabán.

Feloldják a korlátozást

Soltész Miklós elmondta: az elmúlt években 4000-4500 körül volt a pályázatokon nyerni tudó civil szervezetek a száma, a pályázati keret 50 százalékos megemelése pedig a támogatott szervezetek számának ugyanilyen arányú növekedését teszi lehetővé. Ez pedig óriási lehetőség a civil szervezetek számára – hangsúlyozta az államtitkár.

A kétmilliárd forintos támogatásnövelés eredményeképpen a kormány fel tudta oldani azt a korlátozást, amely szerint az előző három évben támogatást elnyert civil szervezetek idén nem pályázhattak volna. Ez a korlátozás több száz olyan szervezetet érintett volna, amelyek sok esetben csak néhány százezer forintot nyertek korábban, és amelyek nyilván folytatni szeretnék az elmúlt években végzett munkájukat – mondta Soltész Miklós.

A pályázatokkal az Emmi egyrészt a civil szervezetek működését szeretné támogatni, másrészt konkrét programokat. A támogatandó programok közül az államtitkár kiemelte a közösségépítést segítő, a családokat támogató, valamint a határon túli szervezetekkel és az ott élő magyarsággal való kapcsolattartást célzó programokat. A pályázatok a nea.hu és a civil.info.hu honlapon érhetők el.

Öt szakmai kollégium dönt

Nyugvópontra kell, hogy érjen az a hisztéria, amit néhány tucat civil szervezet keltett az elmúlt hónapokban, években – fogalmazott az államtitkár -, hiszen ez a plusz támogatási lehetőség is azt deklarálja, hogy a kormány fontos partnernek tekinti a civil szervezeteket.

Csizmadia László, a NEA Tanácsának elnöke ismertette, hogy a benyújtott pályázatokról öt, kilenctagú szakmai kollégium dönt titkos szavazással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik