Belföld

Így látják a szerdai lapok Putyin látogatását

szerdai lapok putyinról (putyin)
szerdai lapok putyinról (putyin)

Pragmatikus szempontok a Magyar Nemzet szerint, lyukas kétfilléres a Népszabadság szerint, a Blikknek meg feláll.

Megerősített gazdasági kapcsolat – ezzel a címmel ír a szerdai Magyar Nemzet Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi látogatásáról. A lap kiemeli, hogy megállapodás született az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződésről, de azt is megemlítik, hogy kisebb botrányt okozott az, hogy Putyin a Fiumei úti Nemzeti Sírkert szovjet parcellájában hadisírokat koszorúzott, melyek közt a „Magyar Népköztársaság és a néphatalom ellen támadó 1956. októberi ellenforradalom harcaiban hősi halált halt szovjet harcosok” obeliszkje is megtalálható.

Stier Gábor, a lap külpolitikai szerkesztője vezércikkében azonban azt hangsúlyozza: pragmatikus szempontok játszanak szerepet a magyar-orosz kapcsolatokban, a magyar kormány a nyugati szövetségi rendszer tagjaként akar jó kapcsolatokat ápolni a felértékelődő kelettel.

Az egész világnak üzentek

A Magyar Hírlap címlapján nagybetűkkel hirdeti: Az egész világnak üzent Budapestről Vlagyimir Putyin. Kiemelik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetközi sajtótájékoztatón nyomatékosította: hosszú távra biztonságba helyezték a magyar családok és az ipar energiaellátását, amiben eddig Putyinnal megállapodtak, azt Oroszország maradéktalanul betartotta és „kétszázezer plusz érvünk van arra, hogy Ukrajnában tartós béke legyen”. „Oroszország kikerülhetetlen szerepben van Európa jövőjét illetően. Mi időben léptünk” – áll a lap vezércikkében.

Gyalázat

Magas szintjéhez képest szokatlanul kevés eredményt hozott Putyin és Orbán megbeszélése – ezt már a Népszabadság állapítja meg, ahogy azt is kiemelik, hogy Putyin nyíltan megadásra szólította fel a Debalcevénél harcoló ukrán kormányerőket. „Gyalázat” című vezércikkében a lap azt írja: Vlagyimir Putyin felmosta a padlót Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök – a „szabadságharcos”, „Európa erős embere” végighallgatta, hogy Putyin az ukránokat vádolta meg a háborúért, az állig felfegyverzett, orosz reguláris csapatokkal megtámogatott szeparatistákat pedig volt képe az orosz államfőnek „bányászoknak és traktoristáknak” mondani, mindezalatt pedig Orbánnak arcizma sem rezdült. Az aláírt egyezmények lyukas kétfillérest sem érnek, de Putyin háborítatlanul oktathatta Európát a gázvezetékek ügyében.

Az igazi megállapodás már korábban megszülethetett

Orbán csak bólogatott Putyinnak – ezt írja címlapján a Népszava. A lap szerint nem derült ki, hogy valójában miről volt szó az orosz elnök és a magyar miniszterelnök maratoni négyszemközti megbeszélésén, az ugyanis már korábban világossá vált, hogy a gázszállítási szerződés meghosszabbításának tárgyában a háttérben már előzetesen megszülethetett az alku. Putyin részéről a béke hangsúlyozását követően a fenyegetésből is kijutott Magyarország szomszédainak és nemzetközi partnereinek, Orbán pedig mindehhez asszisztált – áll a lapban.

Feláll

„Mármint a megtiszteltetéstől a karunkon a szőr, ha látjuk Putyin urat közeledni” – a Blikk a címlapon a szokásos napi félmeztelen nő mellett szereplő kommentárral tudja le az orosz elnöki látogatást. Belül kiemelik, hogy száz testőrrel érkezett az orosz államfő Budapestre, páncélautóját különgép hozta. Az államfő egy órás késéssel érkezett, az oroszok „öt órára megszállták” a magyar fővárost, de az is kiderül, hogy húszmillió forintot ér az államfői vécé.

 Hír24

A Bors ingerküszöbét a Putyinnak pucérságával üzenő Femen-aktivista érte el, rövid beszámolójában a bulvárlap azt is írja: búvárok ellenőrizték a csatornákat, melyek fedelét lehegesztették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik