Belföld

“Balalajkára cserélték Orbánék a western gitárt”

Putyin sajtáj (putyin sajtáj)
Putyin sajtáj (putyin sajtáj)

Az Együtt politikusa a miniszterelnök és „NER-haverja”, Bayer Zsolt keddi szavait állította szembe korábbi megnyilvánulásaikkal.

Önkezűleg nullázta le minden politikai hitelét Orbán Viktor a keddi Putyin-látogatással – véli Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja. A politikus blogján felidézi, hogy a miniszterelnök még 1989-ben, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén azt mondta: „értetlenül állunk az előtt, hogy a forradalmat és annak miniszterelnökét nemrég még kórusban gyalázók ma váratlanul ráébrednek, hogy ők Nagy Imre reformpolitikájának folytatói”, 2007-ben pedig azt közölte: „nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni”.

Ekkor még a „NER-haver”, Bayer Zsolt is hasonlóan vélekedett: „Oroszoknak lefeküdni energiaügyben, Putyintól ájultan elalélni és félni: gyurcsányság” – írta az akkor még a Magyar Nemzetnél dolgozó publicista. Orbán 2008-ban elítélte a Grúziában végrehajtott orosz katonai agressziót, Szijjártó Péter pedig tüntetést is szervezett.

Idén viszont már ahhoz asszisztált – már miniszterelnökként – Orbán Viktor, hogy Putyin olyan emlékművet koszorúzzon meg a Fiumei úti sírkertben, mely az „1956-os ellenforradalom” leverésében szerepet játszó szovjet katonáknak állít emléket – írja Berkecz. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban pedig nem kritizálta az oroszokat, hanem örömmel nyugtázta, hogy amiben Putyin elnökkel megállapodott, „azt eddig Oroszország mindig hiánytalanul betartotta”.

Orbán mellett Bayer Zsolt is lecserélte a western gitárt balalajkára – véli az Együtt politikusa, emlékeztetve arra, hogy a publicista „fennkölt gondolatokat öntött lírába” Putyinhoz írt levelében. „Ön nem hagyta Oroszországot. Erőssé tette. Orosszá szerette és megtartotta. Ennél többet, nagyobbat nem tehetett volna” – áll Bayer keddi írásában.

Ilyen szintű pálfordulást gyengébb banánköztársaságokban is csak szemlesütve merne vállalni egy diktátor – összegzi a helyzetet Berkecz Balázs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik