Belföld

Orbánék úton Orwell felé

Az EMMI  kommunikációs ajánlása lehet az újbeszél, legalábbis a Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerint.  A párt nem csak irodalmi párhuzamot vont, Balog Zoltánnak is utat mutatott.

Ahogyan arról mi is hírt adtunk: az Emberi Erőüforrások Minisztériuma (EMMI) körlevélben tiltotta meg munkatársainak bizonyos szavak – például a szegény, esélyegyenlőség, stadion – használatát. Az MSZP közleményben reagált: George Orwell 1984 című művének függelékéből idézetek. A regénybeli diktatúra – az Angszoc – nevét az EMMI vezetésre cserélték.

„Az újbeszél célja nem csak az, hogy az (EMMI vezetésének) megfelelő világnézet és észjárás kifejezési eszközéül szolgáljon, hanem az is, hogy minden más gondolkodási módot lehetetlenné tegyen. A szándék az, hogy ha egyszer az újbeszélt véglegesen elsajátították és az óbeszélt elfelejtették, eretnek – vagyis az (EMMI vezetésének) elveitől eltérő – gondolat szó szerint elgondolhatatlan legyen, legalábbis amennyire a gondolat szavaktól függ. Szótárát úgy szerkesztik, hogy egyfelől megadják a pontos és sokszor nagyon finom kifejezési lehetőséget minden olyan jelentésnek, amelyet egy párttag ki akarhat fejezni, másfelől kizárnak minden más jelentést, sőt annak a lehetőségét is, hogy közvetett módszerekkel el lehessen jutni ilyen jelentésekhez. Ezt részben új szavak kitalálásával érik el, főleg azonban azzal, hogy a nemkívánatos szavakat kiküszöbölik, illetőleg megfosztják maradék, nem pártszerű jelentéseiktől, sőt, amennyire lehetséges, minden másodlagos jelentésüktől.
(…)
Az újbeszélt nem arra szánják, hogy kiterjessze, hanem arra, hogy szűkítse a gondolkodás területét, s közvetve ezt a célt szolgálja a szóválasztéknak a minimumra való csökkentése.”

A teljes szöveget ajánlom Balog Zoltán miniszter úr és a magyar kormány számára. Bukásuk után segíthet majd megérteni, miért történt – zárta közleményét Kunhalmi Ágnes, az MSZP Kulturális bizottságának alelnöke.

Az EMMI-nél nem beszélhetnek az igazságról

Az ügyben megszólalt a Demokratikus Koalíció is, nehezményezve, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma belső e-mailben tiltotta meg valamennyi munkatársának a mélyszegénység, a gyermekszegénység, az ápoló, az esélyegyenlőség, továbbá a stadion szó használatát. 

“Az esélyegyenlőséget rendszeresen megtagadó Orbán-kormány minisztériumánál tehát tabu lett: a kormány úgy költött el több száz milliárd forintot stadionokra, hogy közben nem csak a szegénységben élők száma emelkedett tragikus mértékben, hanem már gyermekéhezés arányában is alulmúljuk Romániát” – írta közleményében a DK.

Az ellenzéki párt újra emlékezteti a kormányt: attól, hogy már beszélni sem lehet róluk, a tények még mindig igazak maradnak. “A DK szerint a szegény- és családellenes Orbán-kormány elkerülhetetlen bukásra van ítélve, mely egy 2016-os előrehozott választáson történhet meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik