Belföld

Független szakértőktől kiváló minősítést kapott az Ökotárs

A norvég civil alapok független szakértőkkel vizsgáltatták meg az általuk támogatott civil programokat. Az Ökotárs nagyon jól vizsgázott.

A tavalyi év második felében készült félidős jelentés Magyarországot illetően az Ökotárs alapítvány vezette konzorciumot vizsgálta.

A kormány tavaly nyáron azt állította: olyan emberek bírálták el, hogy kik, és mennyi pénzt kaphatnak a Norvég Civil Alap pályázatain, akik maguk is pályáztak. Szeptemberben már nyomozók keresték fel a szervezetet, 2014 októberében pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) bejelentette: feljelentést tesz az alapítvány ellen, mivel szerintük a szervezet sok esetben indoklás nélkül, utólag módosította az értékelők által adott pontszámokat, aminek következtében olyan pályázók is eleshettek a támogatásoktól, melyek egyébként színvonalas pályázatot nyújtottak be.

Tavaly novemberben már a norvég kormány is megszólalt az ügyben, nagykövetük az ATV-ben mondta el: nem folyósítja a magyar kormány által szétosztható 140 millió eurót a norvég kabinet, ha az Ökotárs Alapítvány nem folytathatja a munkáját. A nagykövet kijelentette: nem ismerik el a Kehi vizsgálatát, mivel „először megvolt a következtetés, majd ehhez gyártották a jelentést” és tájékoztatott: ők is vizsgálatba kezdtek, melynek lezártát novemberre ígérte.

Ötöst kapott az Ökotárs

Választásuk a bolgár-amerikai cégre, a CREDA Consulting Ltd.-re esett. A jelentés Magyarországról szóló fejezete kiváló választásnak tartja az Ökotárs vezette négytagú konzorciumot, kiemelve az alapítványok függetlenségét, tapasztalatát, stratégiai látásmódját, szakmai nívóját és elkötelezettségét. Szemben a magyar kormány állításával, a CREDA Consulting Ltd jelentése szerint a támogatások elosztása professzionális és teljesen átlátható módon történt, sőt, a Magyarországon megvalósult gyakorlatot más országok figyelmébe is ajánlják – fogalmaz az Ökotárs által kiadott közlemény.

A CREDA azonban kritikákat is megfogalmazott. Eszerint a kis szervezeteknek nyújtott további fejlesztések szükségesek, illetve kifogásolták azt, hogy az első körben makroprojektekre előirányzott költségkeretek túlzottan ambiciózusak voltak a hazai szektor kapacitásaihoz képest, ezért itt maradvány keletkezett.

Az értékelés szerint Magyarországon a kormány a civil szervezetek „megfélemlítésére” törekszik. Az illiberális demokrácia ideológiája és a politikailag motivált vizsgálatok hátráltatják az emberi jogok érvényesüléséért és az átláthatóságért folytatott küzdelmet – írják a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik