Belföld

Börtöntelepek kellenének, ha a bevándorlókat őrizetbe vennék

Az idei számok alapján 23 ezer férőhelyre lenne szükség, ha az illegális bevándorlókat azonnal őrizetbe akarnák venni. Ez majdnem kétszer annyi, mint a hazai börtönök kapacitása.

Ha azzal számolunk, hogy idén mintegy 200 ezer migráns érkezik Magyarországra, egyszerre akár 40-50 ezer menedékkérő elhelyezését kellene megoldani. De ha ennek a számnak csak a feléről lenne szó, az is 20-25 ezer ember, és 100 milliárdból nem lehetne megúszni az elhelyezésüket – írja a Népszabadság.

Így idegenrendészeti szállást olcsóbban lehetne építeni, mint börtönt a lap számításai szerint. 25 ezer fő őrzése, élelmezése, egészségügyi ellátása belekerülhetne napi 150 millió forintba, míg egy börtönférőhely kialakításának költsége 9 millió forint.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy az illegális gazdasági bevándorlókat azonnal őrizetbe kell venni és haladéktalanul vissza kell küldeni őket a hazájukba. Az újság ezzel kapcsolatban arról ír, ha a menekültügyi eljárást nem sikerül felgyorsítani, két-három hónapnál hamarabb nem lehet döntést hozni egy-egy emberről.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik