Belföld

Rogán: őrizetbe kell venni a gazdasági bevándorlókat

Rogán Antal Keleti pályaudvar (Rogán Antal Keleti pályaudvar)
Rogán Antal Keleti pályaudvar (Rogán Antal Keleti pályaudvar)

A Fidesz frakcióvezetője szerint az illegális gazdasági bevándorlókat azonnal őrizetbe kell venni és haladéktalanul vissza kell küldeni őket a hazájukba. Sajtótájékoztatóján ellentüntetők reagáltak Rogán gondolataira.

Rogán Antal az InfoRádió Aréna című műsorában úgy nyilatkozott, tisztában van azzal, hogy ez jogi és erkölcsi szempontból is ellentétes az Európai Unió hivatalos álláspontjával. A Fidesz politikusa szerint Magyarország a gazdasági bevándorlók célországa lesz, mert ezek az emberek itt lépték át illegálisan a határt, a nyugat-európai államok tehát hozzánk fogják visszaküldeni őket. 

“Annak az országnak a területére toloncolják vissza az embereket, amelyik ország területén a határt illegálisan átlépték. Hiába mennek innen Ausztriába vagy Németországba, a német meg az osztrák hatóságok pillanatok alatt vissza fogják toloncolni őket Magyarországra, és az onnantól kezdve a magyar ellátórendszer problémája, itt kell eldönteni, hogy tudunk-e nekik munkát adni vagy nem” – mondta ezzel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője.

Magyarország olyan döntés meghozatalára készül, ami a bevándorlókkal szemben nagyon szigorú elbánás, és bizonyos értelemben ütközik a Brüsszel által elfogadott gyakorlattal, fűzte hozzá Rogán Antal hangsúlyozva, hogy a probléma kezelésének kulcsa a bevándolrók őrizetbe vétele. A kérdésről szóló nemzeti konzultáció keretében ehhez szeretnének hozzájárulást kérni az emberektől.

“Utána, amíg Magyarországon vannak, ellenőrzés alatt tartsuk őket és olyan jogszabályokat alkossunk, amellyel haladéktalanul, gyors tempóban visszatoloncoljuk őket a hazájukat. Két éve már próbálkoztunk az őrizetbe vétellel, Brüsszel a leghatározottabban visszautasította, jelenleg a brüsszeli politika bevándorláspárti. Lehet, hogy ez megváltozik, sőt biztos vagyok benne, de Magyarország nem ér rá várni. Nekünk, mire az osztrák szabályozás szigorodik, nyárra, fel kell zárkóznunk ehhez” – ismertette pártja álláspontját Rogán Antal.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Arra a felvetésre, hogy ezek a bevándolrók emberek nem bűnözők, és gyerekek is vannak köztük, Rogán Antal azt mondta: Magyarországnak csak a politikai üldözöttekre vonatkozó genfi konvenciót kell betartania, a gazdasági bevándorlókkal szemben nincs erkölcsi kötelessége.

Rogán számokkal példálózik

A politikus a Keletiben sajtótájékoztatót tartott az illegális bevándorlásról. A pályaudvaron a múlt héten koszovói menekülteket kapcsoltak le a rendőrök. Rogán “rémisztő” adatnak nevezte, hogy a január elseje óta Magyarországra érkezett illegális bevándorlók száma kedden már átlépi a 23 ezret. Viszonyításul jelezte, hogy tavaly összesen 43 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. A Keleti pályaudvaron az elmúlt hétvégén végzett szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel 501 illegális bevándorlót tartóztattak fel, többségüket már nem először.

Egy bevándorló eltartása a befogadó állomásokon napi 4500 forintjába kerül az államnak, így ha a mostani bevándorlási tendencia folytatódik, akkor “az idei évi tervezett költségvetés sem lesz e téren tartható” – hangsúlyozta Rogán.

A tájékoztató végén néhány tiltakozó “Vigyázat! Államilag szított idegengyűlölet!”, “A kivándorlásról mikor tartasz sajtótájékoztatót?” és “56-ban is zárt határokat szerettél volna?” feliratú papírokat mutatott fel Rogán Antal mögött. A tiltakozókat – akik nem egy szervezet tagjaiként, hanem magánszemélyekként mutatkoztak be – rendőrök igazoltatták a pályaudvaron.

Olvasói sztorik