Belföld

Schmidt Mária: Majd a kritika ideje is elkövetkezik

A populista politikus demokrata. Az Alaptörvényt az ellenzék is legitimálta. Az értelmiség lázálmokban vergődve szakadt el a realitástól. Kormánypárti ciklusértékelőn jártunk.

Bátorságpróba címmel konferenciát szervezett a XXI. Század Intézet az Orbán-kormány második négy évének értékelésére. Vagyis ünneplésére. A meghívó szövege szerint a konferencia célja, hogy “a rendszerváltás utáni Magyarország történetének négy, sok változást hozó évéről a napi politikai vitáknál strukturáltabb, mélyebb áttekintést adjon”. A rendezvény kulcsszavai: elit, értelmiségi, populizmus, bátorság. Magyarázatot a kormányoldal ismert alakjai adtak.

Schmidt Mária és a bátorság

Ahogyan korábban megírtuk, az intézet vezetője és a helyszínt adó Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédében a miniszterelnök bátorságát dicsérte: szerinte Orbán Viktor azok szemében szálka, akik előjogaikat féltik és attól tartanak, hogy a precedensteremtő politikus inspirációt ad más országok vezetőinek. Schmidt Mária egykori miniszterelnöki tanácsadó szerint Orbán bátorsága “pánikreakciókat” vált ki a nyugati politikusokból, ennek egyik megnyilvánulásaként a tusványosi, az illiberális demokráciáról értekező beszéd amerikai sajtóvisszhangját említette. Bátor lépésként értékelte a rezsicsökkentést, a közmunkaprogramot, amely “rendszeres és hasznos elfoglaltságot” ad az embereknek, valamint a nemzeti konzultációkat is. Laudációjában kiemelte, Orbán gazdaságpolitikája “a neoliberálisból és a szociális piacgazdaságból is kiszemezgette az élet- és működőképes elemeket“, az egykulcsos adórendszer bevezetését pedig igazságosnak és teljesítményösztönzőnek tartja.

Schmidt erőteljesen kiállt a populizmus mellett, mi több, meglátása szerint „a populizmus az eurokrata technokraták és bürokraták kedvenc kifejezésévé vált és hatalmas karriert csinált. Populistának azt a politikust nevezik, aki azt teszi, amit a választói elvárnak tőle. Más szóval: demokrata.”

Úgy látja: míg az előjogait féltő elit egy része hadat üzent a hazaszeretetnek és Európa keresztény gyökereinek, hagyományainak, “addig Orbán bátran kiáll a tradíciók új ellenkultúrája mellett. Büszke magyar, büszke keresztény, büszke európai, büszke demokrata”, akinek bátorságára a gazdasági bevándorlás elleni uniós szintű kiállás is bizonyíték.

Schmidt Máriát nem zavarja Putyin látogatása  

A XX. századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott Terror Háza Múzeum igazgatójával a konferencia után beszélgettünk.

Egyetlen kritikát sem fogalmaztak meg az Orbán-kormány második négy évével kapcsolatban. Miért?

Ez most nem erről szólt. Megpróbáltunk arra koncentrálni, hogy mik azok a legfontosabb dolgok, amik szerintünk azt az eredményt hozták, hogy a magyar választópolgárok egy éven belül háromszor – ezután a bizonyos négy év után – bizalmat szavaztak a Fidesznek. Megvan az ünneplés, megvan az értékelés és megvan a kritika ideje. Azt gondolom, elmaradt az értékelés, a dícséret és az ünneplés, és nem álltunk meg, nem dőltünk hátra, hogy ezt megtegyük. Amikor ezt végiggondoltuk, akkor természetesen a kritika ideje is elkövetkezik. Senki sem végez tökéletes munkát és minden munkában lehet hibákat és hiányosságokat felfedezni. De a jót is meg kell látni, azt is, ami siker, ami pozitívum. Ebben nem állunk olyan nagyon jól.

Csökkent a Fidesz népszerűsége, emögött mit lát?

A választások óta eltelt időszakról nem beszéltünk. Az, hogy most a támogatottság csökken, az természetes dolog. Az ember mindig elégedetlen a fennálló hatalommal szemben, mindig van kritikája. A ciklus elején általában megpróbálnak gyorsan bevezetni bizonyos intézkedéseket, esetleg egy picit túl gyorsan is. Két kérdésben is masszív ellenérzések voltak a választópolgárokban, a politika ezt nagyon gyorsan korrigálta, ami azt mutatja, hogy figyelt az emberekre.

A Fidesz megerősödésében komoly szerepe volt az egységes, stabil médiaháttérnek. A múlt hét eseményei tükrében ez már a múlté. Nem fél, hogy ezzel párhuzamosan meginog a Fideszbe vetett bizalom?

Szerintem a történtekről még keveset tudunk, erről sokkal több információ kellene. És több idő. Erről pillanatnyilag nem tudok mit mondani.

Milyen hatással lehet Orbán Viktorra a Simicska Lajos által hangoztatott – igencsak negatív – jellemzés?

A negatív jelzők mindenkinek rosszat tesznek, de amikor már túl negatívok, akkor már lehet, hogy a hasznára vannak valakinek. Minden határon túlmentek azok a jelzők. Az emberek pontosan tudják, hogy hová kell ezt tenniük.

Értékelésében a Fidesz egyik ideológiai sarkköveként az antikommunizmust jelölte meg. Putyin látogatásával és a keleti nyitással?

Maga szerint Putyin kommunista? A Szovjetunió összeomlása után van egy demokratikus Oroszország, amelynek egy demokratikusan választott vezetője látogat hozzánk. Érdemes tiszteletben tartanunk az orosz nép választását, döntését.

Teljesértékű, egészségesen működő demokráciának látja Oroszországot?

Nem az én feladatom az orosz emberek helyett a döntést meghozni és nem is vagyok abban érdekelt, hogy más országok döntéseit kritizáljam. Az az orosz emberek dolga. Nem szoktam kritizálni más országok döntését sem Németországban, sem Franciaországban, sem Amerikában. Az az ottani választópolgárok döntése.  

Az új bűnbak: az értelmiségi

Megadja Gábor eszmetörténész beszédének középpontjában az értelmiség – mint mumus – állt. Érvelése szerint az értelmiséget “a pluralitás zavarja”, a politika azonban “szemben az értelmiség intellektuális felsőbbrendűségi tudatával” képes megbirkózni a valóság sokszínűségével. Megerősítette Schmidt Mária állásfoglalását, ugyanis szerinte a populista megnevezés dícséret egy olyan politikus számára, aki megméretteti magát egy választáson és nyer.

A Fidesz 2010-es diadalához nem volt elég “az ellenzéki pártok gyatrasága“, az értelmiségi politika sok évtizedes kudarca is kellett hozzá. Értetmezése szerint a “baloldal evesztette a kapcsolatát a realitással” ezzel szemben a kormány 2010-1014 közötti politikája azért volt sikeres, mert “a polgárok azt tapasztalták, hogy végre az általuk megválasztott vezetők az ő problémáikkal foglalkoznak és nem értelmiségi lázálmokkal vagy a külföldnek való megfelelés kényszerével“. A populista politika sikere az értelmiségi politika kudarca is – összegzett beszéde végén.

Az Alaptörvényt maga az ellenzék legitimálta

Szánthó Miklós jogász a maga szakterületének szemüvegén keresztül méltatta az Orbán-kormány 2010-14 közötti időszakát, elsősorban az Alaptörvény tekintetében. Érvelésében többször is visszatér: “Hiába hagyta ott az ellenzék az alkotmányozási folyamatot 2010 októberében, hiába bojkottálta a parlamenti plenáris vitát és szavazást 2011 tavaszán és hiába hangoztatta, hogy azt kizárólag kormánypárti szavazatokkal fogadták el végül, azt – vagyis az Alaptörvényt magát – azóta ők maguk is használják, hiszen annak keretein belül élnek.

A jogász tehát azt nehezményezte, hogy az ellenzék nem vonult ki a politikai térből az Alaptörvény elfogadása után, így “ők maguk legitimálták az egészet azzal, hogy valójában, közjogi értelemben elfogadták annak kereteit”. Szánthó Miklós problémája tehát az, hogy amikor szerinte alkalom kínálkozott, “az ellenzék, illetve a kormányoldallal nem szimpatizáló erők sem a szó szoros, se átvitt értelemben nem vonultak ki, nem hagyták ott a politikai munkát” és annak esetleges módosítását is csak az Alaptörvény keretein belül képesek majd véghez vinni.

A kormány gazdaságpolitikájáról címszavakban Palotai Dániel értekezett, aki inkább csak felsorolta az Orbán-vezetés ezirányú lépéseit, azonban a részletekben nem veszett el. A régiós hátrányunk mögött az Orbán-kormány ténykedését megelőző eladózódást látta.

Szintén Orbán bátorságát hangsúlyozta a kissé Schmidt Mária visszhangjának tűnő Békés Márton történész, aki az új – egyszerű – politikai nyelvet, a “kreatív kormányzást, a politikai innovációt” méltatta. Tehát ismét a populizmust húzta alá, amelyet kvázi az “imitált politikai cselekvéssel” szemben helyezett kontextusba.

A rendezvény után a folyosón elcsípett beszélgetésfoszlányok szerint a szervezők annyira elégedettek a konferenciával, hogy annak anyagát angol nyelven könyvben is megjelentetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik