Belföld

LMP: a kormány bankokat játszik át Fidesz-oligarcháknak

A bankrendszer tulajdonviszonyainak jelenlegi átalakítása végén öt tőkeerős bank lesz, amelyből három Fidesz-oligarcha kezében lesz – állítja Schmuck Erzsébet.

Az LMP országgyűlési képviselője szerint az MKB és a Budapest Bank, valamint az Erste egy része megvásárlásának, és a rosszul kihelyezett kereskedelmi hitelek átvállalásának folyamata végén öt tőkeerős bank jöhet létre, amelyből legalább hármat fideszes oligarcháknak szánnak.

Ezzel együtt a bankadó csökkentése miatt kieső állami bevételek is a fideszes bankárok zsebébe kerülnek – fűzte hozzá, bírálva azt a megállapodást, amelyet a kabinet az Erste Bankkal írt alá és amellyel szerinte a kormány ismét a bankok oldalára állt, cserbenhagyva a kisembereket.

Úgy véli, a pénzintézeteket ugyanakkor a Mark Zrt. által kívánják „megtisztítani”, amelyen keresztül a jegybank 300 milliárd forintnyi közpénzért vásárol majd „befuccsolt hiteleket, félig kész plázákat, veszteséges hoteleket”.

A képviselő a rosszbank megvalósítását kockázatosnak ítélte, ezért annak újragondolását sürgette, és kijelentette azt is: az államnak nem feladata, hogy a bankrendszert állami vásárlással támogassa. Emellett kijelentette, hogy a közpénzköltő állami bankok minden szerződését nyilvánosságra kell hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik