Pénzügy

Új kezdetet látnak Orbánnal

Sir Suma Chakrabarti (Sir Suma Chakrabarti)
Sir Suma Chakrabarti (Sir Suma Chakrabarti)

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke szerint megbékélés jöhet a kormány és a bankszektor között.

A magyar kormánnyal kötött megállapodás jó kezdet a magyar bankszektor hatékony és sikeres működését elősegítő stabil és kiszámítható környezet megteremtésével – közölte az MTI-vel Sir Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke.

Chakrabarti hétfőn Budapesten több elemből álló egyezményt írt alá a magyar miniszterelnökkel és az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatójával. Ennek egyik pontja szerint a magyar kormány a jövőben nem törekszik többségi tulajdonszerzésre rendszerszintű fontosságú helyi bankokban, illetve három éven belül átadja a magánszektornak az általa jelenleg birtokolt részesedéseket.

Arra a kérdésre, hogy ez fordulatot jelent-e a bankszektorral szembeni eddigi magyar kormányzati politikában, Chakrabarti kifejtette, hogy a megállapodás lényege az a felismerés, hogy az erős pénzügyi szektor alapvető fontosságú a magyar gazdaság fenntartható növekedése szempontjából.

Az EBRD-elnök szerint a magyar kormány teljes mértékben megérti a jelenleginél támogatóbb jellegű környezet kialakításának szükségességét. „A magyar hatóságokkal folytatott szakpolitikai párbeszédünk során kifejtettük a nézeteinket és aggályokat vetettünk fel. A bizalom újjáépítése talán a legnehezebb feladat egy gazdaság kiigazítása során, ennek alapvető fontosságú eleme az átláthatóság, a kiszámíthatóság, a közös érdekek keresése, a megállapodások tiszteletben tartása, a törvényesség szigorú betartása” – fogalmazott Chakrabarti.

„Nem árulok el titkot azzal, ha kijelentem: az utóbbi években Magyarországon bevezetett egyes intézkedések aggályosak voltak, a bankok és a hatóságok viszonya meglehetősen terheltté vált. Most azonban eljött az idő a továbblépésre, és a megállapodás ennek egyik fontos mozzanata” – hangsúlyozta.

A megállapodás része az is, hogy a magyar állam és az EBRD 15-15 százalékos részesedést szerez az Erste magyarországi érdekeltségében. Az elnök kifejtette: az Erste maga kereste meg őket ezzel a javaslattal. Az egyik ok, hogy befektettek, az az, hogy a magyar bankrendszer számára jó, ha erőteljes magánszektorbeli szereplők vannak jelen a piacon, mert ez biztosítja a méltányos és átlátható versenyt. A másik, hogy ezek az intézmények szerepet játszhatnak a bankszektor jövőbeni konszolidációjában, a harmadik pedig, hogy a befektetés pótlólagos tőkeforrást biztosít az Erstének, ami elősegítheti a hazai kisvállalkozásoknak nyújtott hitelezés jelentős bővítését.

Chakrabarti leszögezte, hogy az EBRD semmilyen más hasonló ügyletről nem folytat tárgyalást, de hajlandó megvizsgálni egyéb lehetőségeket, mert a következő években szeretné bővíteni tevékenységét Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik