Belföld

Titkos kutatás: kemény csata várható Veszprémben

Egy titkos, reprezentatív Ipsos-felmérés szerint 6 százalékpont választja el a fideszes Némedi Lajost a független Kész Zoltántól. A fiatalok az utóbbit preferálják.

Jövő vasárnap tartják az időközi parlamenti választást Veszprémben. A jelöltek az EU-biztossá kinevezett Navracsics Tibor posztjáért versengenek. A tét nagy: ha a Fidesz nem győzedelmeskedik, oda a kétharmad. Az Index birtokába került, 600 fő megkérdezésével január végén készült felmérés szerint erre komoly esély van. A portál megjegyzi: az érintett választókerület hagyományosan jobboldali területnek számít, ezért is meglepetés az Ipsos elemzésének végkövetkeztetése.

A kutatás szerint a jelöltek népszerűségi listáján a fideszes alpolgármester, Némedi Lajos vezet 43 százalékkal, őt követi a baloldal támogatását élvező független jelölt, Kész Zoltán 37 százalékkal, majd jócskán leszakadva a jobbik képviseletében Varga-Damm Andrea áll a harmadik helyen 11 százalékkal. A hat százalékpontos különbség az élen azért jelent szoros versenyt, mert a kutatás készítői megjegyzik, hogy 4 százalékpont a hibahatár – fogalmaz a portál.

Közel 60 százalék szavazna

A választókerület a városon kívül még 24 települést érint, az Ipsos felmérése szerint Veszprémben 41-38 arányban Kész vezet, a környező településeken viszont egyértelműen a kormánypárt lehet a befutó, itt 57-24 arányban Némedi Lajosnak áll a zászló. A választókerület kétharmada veszprémi lakos.

A kutatás alapján a választók 57 százaléka tervezi a részvételt a választáson. A megkérdezettek 61 százaléka szerint inkább rossz, mint jó irányba mennek a dolgok, Némedi ennek megfelelően le is cserélte szlogenjét. Az eddigi “Bízzon a Fideszben!” helyett ma már a “Bízzon Némediben” jelmondattal kampányol az alpogármester.

A bizonytalanok 77 százaléka tenné az ikszet Kész Zoltánra. Az Index birtokába került felmérés adatai szerint a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők körében a Némedi–Kész csata 64-25 százalékon áll, míg a diplomások között már Kész vezet 49-28-ra. Kész vezet a fiatalok (18-39 évesek) körében, azonban itt már felbukkan a jobbikos Varga-Damm Andrea neve is, rá 23 százalék voksolna.

Kissé más képet mutat a pártok népszerűségi listája: stabilan az első helyen áll a Fidesz 27 százalékkal, a kormánypártot a Jobbik követi 14 százalékkal, az LMP 8 százalékkal és csak a negyedik helyre futott be az MSZP a maga 7 százalékával. A megkérdezettek 32 százaléka nem tudott választ adni a pártpreferenciát firtató kérdésre, illetve nem megy el szavazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik