Nagyvilág

Meglepő posztot kap Navracsics

A kedd este kiszivárogtatott hírekkel ellentétben nem vámügyi biztos lesz a jelenlegi magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja kinevezni Navracsics Tibort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke – derül ki a brüsszeli testület által szerdán délben közzétett közleményből.

A közlemény szerint a magyar biztos a bizottság kulturális és oktatási, továbbá a foglalkoztatási, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatósága és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat munkájára támaszkodhat majd, emellett ő fog felelni a Munkavédelmi- és Egészségügyi Ügynökséggel, a szakképzések továbbfejlesztéséért felelős központtal, a munka- és életkörülmények javításán dolgozó alapítvánnyal és az Európai Képzési Alapítvánnyal fenntartott kapcsolatokért.

A Reuters brit hírügynökség által kedden este nyilvánosságra hozott nem hivatalos lista szerint Navracsics Tibor a vámügyek biztosa lett volna.

Végül a francia Pierre Moscovici lett a gazdasági és pénzügyi biztosi poszt várományosa, aki a vámügyeket is felügyeli majd, a brit Jonathan Hill a pénzügyi szolgáltatásokért, a német Günther Öttinger a digitális gazdaságért felel majd biztosi tisztségében Juncker javaslata szerint.

Az EB-nek hét alelnöke lesz, akik az Európai Unió kiemelt területeit irányítják majd.

Az új biztosokat még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Navracsics ellensége utódja lesz

Korábban az a Vivane Reding is volt oktatási EU-biztos, akit a Fidesz és személyesen Navracsics sem zárt épp a szívébe. Levélváltásuk is volt: az egykori újságíróként elég kemény hangot használó, harapós Reding a magyar jogrend igazságosságát támadta, mire Navracsics hasonlóan kemény nyilatkozatban kérte ki magának a biztos állításait, előadta a saját verzióját, majd így zárta le a levelét „a jövőben ennek megfelelő hozzáállást tanúsítson és szíveskedjen tartózkodni az olyan nyilvános kijelentésektől, melyek nemcsak a megfelelő megalapozottságot, de a minimális jóindulatot is nélkülözik”

Olvasói sztorik