Belföld

Fennhéjázó héja lett Simicskából

Simicska Lajos (Simicska Lajos)
Simicska Lajos (Simicska Lajos)

Nádori Péternek tűnt fel az igazi gyöngyszem. A hétvégén megjelent ugyanis Gubcsi Lajos: Jut eszembe… ami kimaradt című könyve az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában. Nádori rákeresett a “Simicska” kifejezésre. Egyebek között azt találta (138. oldal), hogy Gubcsi szerint azért kellett annak idején távoznia a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégétől, mert nem volt hajlandó a Simicska-féle Publimontnál hirdetni. A legszebb azonban 38. oldalon egy költemény. 

„A háromdimenziós ember (Simicska Lajosnak ajánlva)

Fent héja fennhéjázik, senki sem mer beleszólni.
Lent alávaló tömeg ordítana, de nincs hangja.
Középen szolgahad gályázik szótlanul.
A fentiek feltételezik egymást.
A lentiek hol osztódnak, hol foszlanak.
Középen nincs kiút”.

Gubcsi könyvét úgy ajánlja, mint amit az elmúlt másfél évben napról-napra, hétről-hétre írt, aktuálisan akkor, amikor valamit fontosnak érzett. Utólag nem változtatott rajta, amitől – szerinte – kötete így valóságos lett. „Ezzel összefüggő hihetetlen véletlen, hogy számtalan ponton kapcsolódik ahhoz, ami pénteken kirobbant és Simicska-háborúnak tekintünk” – írta mintegy látomásos költészete magyarázatául is Gubcsi. Könyvéből pedig idéz, egy 2012 nyarán vele folytatott beszélgetést (114. oldal) Simicskáról és Orbánról.

„Egyszer 2012-ben a Fidesz egyik emblematikus személye közvetlen hangnemben beszélgetett velem arról, mi a véleményem a közállapotokról. Akkorra a Fidesz által fémjelzett kormányzás – történetesen Hende hadúrfi kezeivel – engem eltávolított az általuk uralt állami felségterületről, lehettem volna elzárkózó is, de győzött bennem a segíteni akarás. Végül is mindenki érdeke, hogy erkölcsileg stabil kormányzás színtere legyen Magyarország.
-Mitől tartasz legjobban, amire fel kell majd készülnünk? – kérdezte X.
-Több mindentől. Attól, hogy még erősebb lesz a dölyf, ami 1998-2002 után a bukáshoz vezetett. Hogy a nevetekben újra lesz sok ezer vámszedő, aki rátok hivatkozva megsarcolja, feji a vállalkozókat, baksist szed be, egyfajta “védelmi pénzt”, hogy ő akkor majd elintézi. S félek a rögtönzésekről a gazdaságban. S nem értitek, mi a magyar nemzeti értelmiség.
-De mitől legjobban?
-Nem kerülgetem. Attól, hogy még ebben a kormányzási időszakban, a kampány velejárójaként együtt fogják emlegetni Orbán Viktort és Simicska Lajost. Az ellenzék erre helyezi majd a hangsúlyt. És ha csak egy kevés alapja is lesz ennek a híresztelésnek, ha jogosan érzik az emberek, hogy létezik ez a tandem, hogy Orbán Viktoré a politika, vagyis az állam hatalma, s vele harmóniában Simicska Lajosé a gazdaság, a beruházás, az infrastruktúra, vagyis az állam pénzforrása, akkor ez súlyos gondot fog jelenteni a Fidesznek, beleértve egész kormányzását is hosszú távon. Baj lesz belőle, amire nem lesz jó válaszotok…”

Gubcsi Lajos ugyanakkor nem rejti véka alá azt sem, az újságírás legaljának tartja, hogy pénteken a Simicska-féle médiabirodalom vezetői LELKIISMERETI okból lemondtak a Simicska Lajostól kapott és fizetett posztjukról, miközben nem voltak mások, csak bértollnokok bérvezérei.

Gubcsi Lajos négy éve mondott le a HM Zrínyi Média Kft. ügyvezető igazgatói posztjáról. Döntését Hende Csaba elfogadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik