Belföld

Meggyalázták a grófi család sírhelyét

Elképesztő állapotba került a tiszavasvári Dessewffy-kripta – a védett sírhelyet feltörték, a márványlapokat összezúzták, a padlót szemét borítja.

A nemzeti sírkertként számon tartott Dessewffy-kriptába a nemzeti kultúra kiválóságait temették – írja a Népszabadság. Itt helyezték örök nyugalomra Dessewffy József politikust, írót, költőt, műfordítót, valamint fiát és több leszármazottját – köztük Dessewffy Emil politikust, közgazdászt, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökét, valamint idősebb és ifjabb Dessewffy Aurélt, akik szintén politikusok és az MTA tagjai voltak.

A nyolcszemélyes sírkamrában hat sírhely már üres, úgy tudni, az eredetileg oda temetett Dessewffyket máshol temették újra, két családtag koporsója azonban most is ott van és bárki számára hozzáférhető, mert eltávolították a márvány fedlapokat.

A gyalázatos állapotban lévő kriptát mindenki sorsára hagyta. Tiszavasvári jobbikos polgármestere, Fülöp Erik szerint az önkormányzat nem tehet sokat az ügyben, mert a temető és a kripta is egyházi tulajdonban van. Az önkormányzat viszont lehetőségei szerint közreműködik a lezárt temetők rendbetételében. A helyi plébános tisztában van az áldatlan helyzettel, Mák Zsolt elkeseredve mondta, hogy sem emberi, sem anyagi erőforrásuk nincs a rendbetételre. Hiába hozták rendbe korábban a kriptát, pár hét múlva újra feldúlták.

A helyiek szerint többször ki is rabolták a sírhelyet, aranygyűrűket, nemesfém gombokat, olvasókat vihettek el a koporsókból. A rendőrség tájékoztatása szerint azonban az elmúlt három évben nem érkezett feljelentés a kriptával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik