Belföld

Holokauszttagadás miatt feljelentik a szociológust

Németh György (Németh György)
Németh György (Németh György)

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) holokauszttagadás miatt feljelentés tesz Németh György szociológus-közgaszdász ellen.

Muhi Erika, a NEKI igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, az jogvédő iroda, a Roma Sajtóközpont és a Romaversitas Alapítvány egy keddi konferencián elhangzott szavai miatt jelenti fel Németh Györgyöt. A feljelentést azonnal benyújtják, amint hozzájutnak a konferencián készült videó felvételhez.

A Közép-Európa Egyetem és a Magyar Szociológiai Társaság panelbeszélgetést tartott kedden a romákkal kapcsolatos beszédmódról, Debreczeni József DK-alelnök „Ne bántsd a cigányt!” című könyvének apropóján. A meghívottak között volt Németh György is, aki első hozzászólásában rögtön kijelentette: „Nem volt romaholokauszt”.

A hírportál emékeztet arra, hogy Németh nem először fogalmazott meg sarkos véleményt a magyarországi cigánysággal kapcsolatban. Még 2013-ban a cigányságot „bomlásterméknek” nevezte, ami akkor is óriási felháborodást váltott ki. Akkori kijelentése ellen az Emberi Erőforrások Minisztériuma is tiltakozott.

Németh György
Fotó: MTI/Földi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik