Belföld

Elkészült Budapest első vadonatúj villamosa

villamos caf (villamos, caf)
villamos caf (villamos, caf)

Márciusban érkezhet meg Spanyolországból, idén 24 szerelvény követi.

Teljes hosszában összeállt az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos Spanyolországban – közölte a BKK. 47 szerelvényből álló flottát rendelt a közlekedési társaság, melyek a megújult 1-es és 3-as vonalon, valamint a még épülő budai fonódó villamoshálózaton közlekednek majd.

Az elsőként elkészült alacsonypadlós villamost a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a BKK szakemberei is megtekintették Spanyolországban, és megkezdték az első vizsgálatokat. A márciusi érkezést követően itthon is tesztelik a járművet, fék- és futáspróbákat tartanak. Idén a rövidebb, 34 méteres szerelvényeket szállítják, jövőre az 1-es vonalán járó, a Combinóknál is hosszabb 56 méteres villamosok érkeznek meg. Először a 3-as vonalon lehet majd találkozni az új járművekkel.

Az új villamosok alacsonypadlósak, az utastérben – például a Combinókkal szemben – nincsenek „dobogón” elhelyezett ülések. A rövid változat 200 utast szállít 46 ülőhellyel, a hosszabbra 345-en férnek fel és 81-en tudnak leülni. Az utastér légkondicionált és fűtött.

Jövőre az újabb villamosok érkezésével megkezdődhet a legöregebb, 40-45 éves járművek selejtezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik