Belföld

Orbán komoly hibát véthetett

A magyar miniszterelnök komoly taktikai ballépést követett el azzal, hogy visszaszólt Angela Merkelnek, amikor a kancellár az illiberális demokráciáról beszélt – írja a Népszabadság.

Orbán Viktor ingerült válaszreakciója ráirányította a figyelmet arra, hogy külgazdasági miniszter és a kínos jelenetet elhallgató köztévé propagandaüzenetével szemben valóban voltak viták a magyar és a német fél között.

A Népszabadság szerint a magyar miniszterelnököt jól ismerők szerint Orbán a nemzetközi sajtótájékoztatóra zaklatottan érkezett, és a ZDF német közszolgálati tévé is úgy látta, hogy kővé vált arccal hallgatta, ahogyan Merkel szolidan bírálta.

A lap úgy véli, hogy ebből arra lehet következtetni, hogy a tájékoztatót megelőzően a zárt ajtók mögött tartott találkozón Angela Merkel határozottan bírálhatta a az orbáni berendezkedést.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy a zsidó szervezetekkel folytatott tárgyalásokon azt mondta: olyan egyházi törvény, amilyet az Orbán-kormány minden súlyos és megalapozott magyar és nemzetközi bírálat ellenében keresztülvert a parlamenti kétharmadon, Németországban teljességgel elképzelhetetlen lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik