Belföld

Belvíz miatt 46 szakaszon van készültség az országban

A belvízzel elöntött terület szerda reggelre már elérte a 128 ezer hektárt, ebből 68 ezer hektár vetés és szántó. Tíz vízügyi igazgatóság területén rendeltek el készültséget.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint 14 szakaszon elsőfokú, 30 szakaszon másodfokú, 2 szakaszon pedig harmadfokú készültség lépett érvénybe.

Országszerte 207 szivattyútelep üzemel, amelyek a mentesítés során naponta 12,4 millió köbméternyi vizet emelnek át; a védekezésben 853 vízügyi munkatárs vesz részt.

A tájékoztatás szerint 2015-ben eddig 160 millió köbméternyi belvíz átemelése történt meg, ez csaknem négy Velencei-tónyi vízmennyiségnek felel meg. A legnagyobb elöntések országosan Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében alakultak ki. Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint szerdától egy mediterrán ciklon hatására még több csapadékra kell számítani.

Az elöntött területek nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik