Belföld

A köztévé kihagyta az illiberális kérdést

Az m1 híradója a Merkel-látogatás kapcsán kihagyta a legkínosabb diplomáciai helyzetet, de azért fideszes kontextusba helyezte azt.

Míg a kora délutáni sajtótájékoztatón a hazai sajtó részéről csak a közmédia képviselőinek adták meg a lehetőséget a kérdésre, amely az eurázsiai helyzetre vonatkozott, de helyette a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója rázós útra terelte a témát, amikor Orbán Viktort és a Angela Merkeltől a liberalizmus, illetve a illiberalizmusról faggatta.

A sajtótájékoztató ismertetésekor a köztévé híradójának szerkesztői ezt a részt kihagyták. Itt ugyanis egyértelmű nézetkülönbség adódott a két ország vezetője között. Míg Angela Merkel nem is tudta értelmezni, hogy mit jelenthet a demokrácia liberalizmus nélkül, addig Orbán Viktor gyakorlatilag kiállt tusnádfürdői kijelentése mellett. Szerinte ugyanis nem minden demokrácia liberális, “ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem tudunk neki megadni”.

A jelenetet különösen érdemes mozgóképen megnézni, mert itt a kancellár asszony arcjátéka sokat elárul erről a gondolatmenetről.

 

Mindezt a köztévé nézői nem ismerhették meg. Azért a díszdoktori cím kapcsán a híradó szerkesztői is előhozták a liberális vonulatot. Itt már Merkel egy másik kérdésre adott megfogalmazását hozták elő, ahol azt mondta a német politikus, hogy „nem hiszi, hogy a liberalizmus lenne az egyedüli a demokráciában. Az ő pártja három gyökérrel bír: liberális, keresztényszociális és konzervatív”.

Ezután már kellőképpen bele tudták helyezni a fideszes Gulyás Gergely által hangoztatott kontextusba a liberalizmus kérdéskörét, amely szerint Merkel azért hangsúlyozza ezt az álláspontot, mert Merkel, mert az előző ciklusban a liberális FDP-vel koalícióban kormányzott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik