Belföld

Rogán ismerősei még jobban járnak

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

Ötvenezer euróval többet kell leszurkolni a letelepedési kötvényt áruló offshore cégeknek. Ők viszont változatlan áron kapják a papírokat a magyar államtól.

Az Index múlt héten megírta: ismeretlen hátterű offshore cégek tízmilliárdokat kaszálnak jóformán a semmiért, mégpedig a letelepedési kötvényekkel, míg az állam bukik az üzleten. Eddig 250 ezer euróért kellett kötvényt venniük azoknak, akiknek az EU-n belüli utazásra is feljogosító magyar letelepedési papírokra volt szükségük. A kötvényeket a közvetítő cégek 221 ezer euróért kapták meg a magyar államtól, így rögtön 29 ezer eurós hasznuk volt egy-egy üzleten az ügyfelektől elkért 45 ezer eurós kezelési költség mellett.

A szabályozás az idei évtől kezdve változott: már 300 ezer euróért kell az ügyfeleknek letelepedési kötvényt jegyezni. Az Államadósság Kezelő Központnál azonban az Indexnek azt mondták, hogy továbbra is tavalyi áron adják a papírokat, vagyis ha egy 50 ezer eurós névértékű papírt 44200 euróért adnak tovább a közvetítőknek, egy ügyleten 29 helyett már 35 ezer euró lehet az offshore cégek haszna.

Rogán Antal fideszes frakcióvezető sajtófőnöke a portálnak azt mondta, nem Rogán ellenőrizte az offshore közvetítőket, hanem a parlament gazdasági bizottsága. Az viszont tény, hogy a bizottságnak Rogán adta elő a letelepedési kötvény tervét és azt is mondta, hogy „átvilágította a szereplőket”, a bizottság tagjai kézhez kapták Rogán szempontjait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik