Belföld

Orbán küldhette Lázárt az RTL-hez

A hvg.hu szerint diplomáciai nyomásra ülhetett egy asztalhoz Lázár János és az RTL Group vezetése. Az egyeztetésből a magyar menedzsment teljesen kimaradt egy tavalyi konfliktus miatt. Orbán Viktor hamarosan megszólalhat az ügyben.

A hvg.hu egy, az egyeztetésekre rálátó miniszterelnökségi forrásra hivatkozva azt írja: Orbán Viktor személyes kérésére, az európai diplomáciai üzeneteket figyelembe véve kezdte meg Lázár János a tárgyalásokat az RTL Group legfelsőbb vezetéséve . A portál szerint a német kancellár és a luxemburgi miniszterelnök környezetéből is noszogatták a magyar miniszterelnököt, hogy rendezze a kormány a vitáját Európa egyik legnagyobb médiacégével. 

A hvg.hu forrása szerint valóban folynak egyeztetések, azonban végleges megállapodásról nem lehet beszélni: egyrészt a még nyitott kérdések miatt, másrészt azért, mert Orbán Viktor még „nem ütötte rá pecsétjét” az egyezségre. Berlinben megforduló fideszes források szerint a reklámadó ügye „átlépte a merkeli kancellária” küszöbét: Elisabeth Mohnt, a Bartelsmann (RTL Group) egykori tulajdonosának özvegyét, Angela Merkel jó barátját említették. Megjegyzik: a kancellárnak „nem stílusa” ilyen konkrét kérdésekkel fordulni európai partnereihez, azonban nevek említése nélkül is tehetett célzást arra: örülne, ha a kormány rendezné vitás ügyét a Magyarországon befektető német céggel.

Valaki keresztbe tehet

Ahogyan korábban megírtuk: sajtóhírek szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Andreas Rudas, az RTL régiós alelnöke megállapodást kötött Berlinben. Az egyezség értelmében öt százalékra csökken a reklámadó a csatorna esetében, az RTL sérelem nélkül kérhet programdíjat a kábelszolgáltatóktól, cserébe “puhulnak” a kormánykritikus hírműsorok.

A Népszava információi szerint Lázár egy Rudas személyes üzleti tevékenységét kényesen érintő dokumentumcsomaggal érkezett berlini tárgyalásaira, amivel komoly nyomás alá helyezte az üzletembert. Rudas már a múlt héten tárgyalt Lázárral, méghozzá kétszer – hétfőn és csütörtökön – Budapesten, az Országházban, Dirk Gerkens, az RTL hazai vezetőjének tudomása nélkül.

Nem sokkal később Olviver Falbusch, az RTL Group alelnöke a Hír24 kérdésére megerősítette: az RTL valóban tárgyal a kormánnyal a reklámadó-törvényről. Falbusch leszögezte: az RTL folytatni fogja független hírszolgáltatását.

A hvg.hu forrásai szerint azonban a Népszavában megjelent információk félrevezetőek és lehetséges, hogy azért csúsztattak, hogy „félrevigyék, esetleg megtorpedózzák az egyeztetéseket”. Indoklásuk szerint szerdán Lázár János nem egyeztethetett Berlinben, hiszen délelőtt már Budapesten volt, egy kormányülésen vett részt, hétfőn és kedden Angela Merkel február 2-án esedékes látogatását készítette elő. A miniszterelnöki informátor szerint az a sajtóhír is téves, miszerint a paktum része lehet Kolosi Péter programigazgató eltávolítása. Állítása szerint az egyeztetésen gazdasági, adózási ügyekről volt szó – személyi kéréseket nem fogalmaztak meg.

A lap forrásai szerint bár a miniszterelnök számára elvi kérdés lehet a reklámadó fenntartása és nem fog gyors döntést hozni, napokon belül megszólalhat az RTL és a reklámadó ügyében. A hvg.hu szerint „a szükséges törvénytervezet, az adókulcsokról szóló döntés csak azután készülhet el, hogy a miniszterelnök-pártelnök erről tájékoztatta a parlamenti képviselőket is a február 4. és 6. közötti mezőkövesdi fideszes frakcióülésen.”

A források szerint az egyeztetésből teljesen kihagyták az RTL magyar menedzsmentjét. A helyi vezetőség azért maradhatott ki a folyamatból, mert a magyar kormány tavaly nyáron  „felnyomta” az RTL-t a médiacég luxemburgi vezetőségénél egy, a rezsicsökkentés híradós bemutatását elemző vizsgálattal, amelyet a kormány sajtócsapata készített. Akkor arra jutottak, hogy a csatorna elfogult volt a rezsicsökkentés bemutatása kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik