Belföld

RTL Klub-kormány paktum: reagált a csatorna

Öt százalékra csökken a reklámadó a csatorna esetében, az RTL sérelem nélkül kérhet programdíjat a kábelszolgáltatóktól, cserébe "puhulnak" a kormánykritikus hírműsorok - a Népszava szerint.

A megállapodást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Andreas Rudas, az RTL Group régiós alelnöke kötötte Berlinben. Így oldották meg a kormány és a kereskedelmi csatorna között több mint fél éve húzódó konfliktust, ráadásul mindezt sikerült Angela Merkel német kancellár magyarországi látogatás előtt elsimítani – írja a Népszava Online.

Valóban tárgyalnak

Oliver Fahlbusch, az RTL Group alelnöke a Hír24 kérdésére közölte: ahogy korábban is tudatták, valóban tárgyal az RTL Group a magyar kormánnyal a reklámadó-törvényről. A médiavállalat tudomása szerint a kormány dolgozik a törvény módosításán, melynek során remélik, hogy figyelembe veszik a felmerült aggályokat, ami jó jel lehet a nemzetközi befektetők számára. A tárgyalásokkal kapcsolatban azonban jelenleg semmit nem tud megerősíteni – írta Fahlbusch, aki nyomatékosan leszögezte, hogy az RTL folytatni fogja független hírszolgáltatását.

A lap úgy tudja, a kancelláriaminiszter egy Rudas személyes üzleti tevékenységét kényesen érintő dokumentumcsomaggal érkezett berlini tárgyalásaira, amivel komoly nyomás alá helyezte az üzletembert. Rudas már a múlt héten tárgyalt Lázárral, méghozzá kétszer – hétfőn és csütörtökön – Budapesten, az Országházban, mégpedig az RTL Klub vezérigazgatója, Dirk Gerkens “háta mögött”.

A kompromisszum az RTL részéről azért elönyös, mert ha a csatorna nem tudta volna beszedni a kábelcégektől járó programdíjat, akkor mintegy 6-8 milliárdos bevételtől esett volna el. A reklámadó mérséklése, ami legkésőbb 2016 januárjától lép életbe, 4 és fél milliárdos veszteséggel kevesebbet jelent.

A kormány elérte, hogy az RTL változtasson a kabinetet és a kormánypárti politikusokat célkeresztjéba álló hírműsorain, amelyek egyébként jelentős nézettséget hoztak a tévének. A lap szerint minderről közvetve már a csatorna munkatársai is értesülhettek, ugyanis az RTL Group vezetése még hétfőn tájékoztatta a hazai RTL öt vezetőségi tagját a reklámadó ügyében elért eredményeikről (az ügyben a társaság tavaly október elején még hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak). Utána az illetékesek már felvették a kapcsolatot Kotroczó Róbert hírigazgatóval is, hogy “tájékozódjanak” a Híradó “puhításának lehetőségeiről”.

Arról viszont nem tud a lap információkat közölni, hogy a csatorna dolgozói miként fogadták a hitelességüket veszélyeztető fejleményeket, ám az újság forrásai úgy vélekedtek, mindkét tárgyalófél érdekében az állt, s leginkább a magyar kormány szorgalmazta, hogy állapodjanak meg még február 2-a előtt, hogy mire Angela Merkel német kancellár Budapestre látogat, ne kerülhessen szóba a német érdekeltségű kereskedelmi csatorna és a kabinet között hónapok óta húzódó feszültség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik