Belföld

Bizalmat építene az új nagykövet

szemerkenyi-reka(210x140).jpg (szemerkényi réka)
szemerkenyi-reka(210x140).jpg (szemerkényi réka)

Az Amerikába készülő Szemerkényi Réka szerint addig volt reális az oroszokkal fenntartott jó viszonyunk, amíg ki nem tört a háború.

Senki nem vitatta a kinevezését még baloldalról sem – mondta a Heti Válasznak Szemerkényi Réka, Magyarország új amerikai nagykövete, aki várhatóan február második felében indul Washingtonba.

Szemerkényi Amerikában azon a Johns Hopkins egyetemen tanult, ahol Bajnai Gordon is volt vendégprofesszor – mint mondta, sokan mennek oda a térségből, mert ott van az egyik legjobb Oroszország- és Közép-Európa-képzés, a Pentagon közelsége miatt neves előadók, döntéshozók is megfordulnak az intézményben.

MTI / Soós Lajos 

Az előtte álló feladatokról elmondta, hogy Magyarország számára a gazdaságdiplomácia kiemelt területté vált, a gazdasági együttműködés viszont nem jöhet létre bizalom nélkül, így a hagyományos munkára is nagy hangsúlyt kell fektetni. A bizalom megerősítése a külső nyomások közös kezelése miatt is szükséges, főleg annak fényében, hogy az euroatlanti kapcsolatrendszer komoly nyomás alá kerül, elsősorban Kína és az arab világ részéről.

Az Oroszországgal fenntartott jó viszonyunk addig volt reális, amíg ki nem tört a háború – mondta a nagykövet. Amikor viszont szeparatisták jutnak fegyverekhez és civilek halnak meg, nehéz azt mondani, hogy „de az együttműködés fontos”, nekünk is részt kell vállalni abban, hogy tárgyalóasztalhoz tereljük a konfliktust. A szankciók ezt a célt szolgálják, miközben az is egyértelmű, hoy nem önmagukban a büntetőintézkedések oldják meg a helyzetet.

A fogadó ország kultúrájába ágyazottan kell tudni megértetni a bonyolult magyar valóságot – ebben látja Szemerkényi a diplomácia legnemesebb feladatát. „Két ország kapcsolatát nem lehet fordítóprogramra alapozni” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik