Belföld

Ügyészség: nem bűn másra költeni a parlagfűirtásra szánt pénzt

A vádhatóság elutasította egy jobbikos képviselő feljelentését mondván, nem bűcselekmény, ha az egyszázalékos szja-felajánlást mondjuk cipőtisztításra, vagy végkielégytésre költi az állam.

Több ellenzéki párt is hangosan és nyilvánosan háborgott, amikor hosszas pereskedés után tavaly kiderült, hogy Földművelésügyi Minisztérium (FM) semmibe véve 177 ezer adófizető akaratát és személyi jövedelemadójuk egy százalékát, mintegy 1,1 milliárd forint felét nem a parlagfű elleni közérdekű védekezés támogatására költötte, hanem végkielégítésre, bútorra, számítástechnikai eszközökre, cipőtisztító gépekre – idézi fel a nol.hu. Magyar Zoltán jobbikos képviselő ezért sikkasztás gyanújával tett feljelentést, de azt az V. és XIII. kerületi ügyészség elutasította. 

Mindezt különös okfejtéssel indokolták. A feljelentés sikkasztás bűntettére utalt, azonban az ügyészség hivatalból a hivatali visszaélés bűntettének gyanúját is vizsgálta. Ennek eredményeként megállapította, hogy a feljelentett cselekmény – tényállási elemek hiányában – sem sikkasztás bűntettét, sem más bűncselekményt nem valósított meg. „Büntetőjogi szempontból ugyanis a költségvetési előirányzat megváltoztatása, és a kiemelt előirányzatra biztosítandó pénzösszeg más, hasonlóan fontos állami célra fordítása pedig – még ha az adózó ezt sérelmesnek is tartja – nélkülözi a jogtalan előnyszerzési célzatot (ami pedig a hivatali visszaélés tényállási eleme)” – közölték.

A képviselő és több jogász is úgy gondolja, az FM igenis jogtalan előnyt biztosított magának azzal, hogy szembement az adófizetők akaratával, és likviditási gondok enyhítésére fordította az egyszázalékos összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik