Belföld

Ezért némultak el ma a tévék Magyarországon

auschwitzi évfordulóra kiállítás (auschwitz, túlélő, kiállítás)
auschwitzi évfordulóra kiállítás (auschwitz, túlélő, kiállítás)

Áder János azt kérte a szerkesztőségektől, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából egyperces néma megemlékezéssel adjanak tiszteletet az áldozatoknak.

A népirtás és a rasszizmus ellen, a sebezhető emberek és az alapvető emberi jogok védelmében szólaltak fel a magyarországi megemlékezők az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján, a holokauszt nemzetközi emléknapján kedden.

Nem a zsidók problémája

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából írt üzenetében arra hívta fel a figyelmet: össze kell fogniuk mindazoknak, akik tiszteletben tartják az alapvető erkölcsi értékeket és az emberi szabadságot, hogy legyőzzék az antiszemitizmust. Az ENSZ valamennyi tagállamának kötelessége, hogy tisztelegjen a holokauszt áldozatai előtt, és úgy fejlessze oktatási programjait, hogy a jövőben megelőzze a népirtást – hangsúlyozta üzenetében a nagykövet.

A budapesti Holokauszt Emlékközpontban tartott rendezvényen a nagykövet azt emelte ki: nem lehet azt mondani, hogy a holokauszt és az antiszemitizmus a zsidók problémája. Nincs olyan, hogy a zsidóság vagy a holokauszt kérdése, antiszemitizmus kérdése van, és rasszizmusé, és előítéleteké.

Meg kell húzni egy határt, és megálljt kell parancsolni a romák, a homoszexuálisok, a más bőrszínű vagy vallású emberek zaklatásának – figyelmeztetett Ilan Mor.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Az emlékközpont programján háromszáz diák vett részt. A programot záró megemlékezésen Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: a jövő a fiataloké, ezért tartották fontosnak, hogy a központi, vasárnap rendezett ünnepség mellett rendhagyó történelemóra keretében a diákok számára külön programot szervezzenek.

Egyperces néma megemlékezés

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a megemlékezésen felolvasott levele szerint a világszervezet elkötelezett a mellett, hogy megvédje a sebezhető embereket és az alapvető emberi jogokat. “Az erőszak és az előítélet, amit mindennap látunk, jelzi azt a távolságot, amit meg kell még tennünk, az emberi jogok fenntartása és a népirtás megelőzése, valamint az emberiség védelme érdekében” – írta a főtitkár.

Az MSZP az emléknap alkalmából közleményében azt írta: a holokauszt nemzetközi emléknapján mély gyásszal emlékeznek arra a körülbelül hatmillió emberre, aki a népirtás áldozatává vált. A párt szerint a jelenlegi nemzedék csak akkor tudja elkerülni a múlt bűneinek megismétlődését, ha nem próbálja sem tagadni, sem másokra hárítani “a rossz történelmi útra tévedt elődök felelősségét”.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nevében Heisler András elnök üdvözölte a köztársasági elnök kezdeményezését, amelyben Áder János arra kérte a magyar rádiók és televíziók szerkesztőségeit, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából egyperces néma megemlékezéssel adjanak tiszteletet az áldozatoknak. A Mazsihisz közleményében azt hangsúlyozta: fontosnak tartanak minden olyan szimbolikus gesztust, amely felhívja a társadalom figyelmét a holokauszt borzalmaira.

Áder János hétfőn arra kérte a magyar rádiók és televíziók szerkesztőségeit, hogy kedden, a holokauszt nemzetközi emléknapján este 7 órakor egyperces néma megemlékezéssel adjanak tiszteletet az áldozatoknak. Az államfő azért kérte a tavalyihoz hasonló gesztusra a médiumokat, mert – mint felhívásában írta – hiszi, hogy “a 21. század szabad Magyarországának minden felelős polgára egyetért abban, hogy a bűnös politikát folytatók akkori embertelenségét nem szabad a felejtés vagy a közömbösség bűnével tetézni”. A közmédia eleget tett a köztársasági elnök kérésének.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki Áder János államfőt képviselte az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett központi ünnepségen, a megemlékezés előtt, az MTI-nek arról beszélt: az auschwitzihoz hasonló emberirtásnak soha többé nem szabad megismétlődnie. Mindig csírájában kell elfojtani a más népcsoportok iránti gyűlölet megnyilvánulásait.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg katonái szabadították fel. Január 27-ét 2005-ben az ENSZ-közgyűlés a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik