Belföld

Biztonságos a magyar atom

paksi atomerőmű (atomerőmű, paks)
paksi atomerőmű (atomerőmű, paks)

Az ellenőrző hatóságnál létszámot növelnek az új paksi blokkok építése miatt.

Megfelel a hazai elvárásoknak és nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a magyarországi nukleáris létesítmények biztonsága – közölte az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója kedden.

Fichtinger Gyula elmondta: tavaly 23 jelentésköteles esemény történt, míg előtte egy évvel 24, 2012-ben pedig 32, de ezek mindegyike elhanyagolható biztonsági súlyú volt. Ilyen volt a paksi atomerőmű 3-as blokkjában 2013-ban tapasztalt szivárgás is. A biztonságot ez nem veszélyeztette, műszaki szempontból viszont fontos a jelenség okainak feltárása. A többi blokkon nem tapasztaltak hasonlót.

Az igazgató kifejtette, hogy a nukleáris hatóság tavaly majdnem ötszáz biztonsági ellenőrzést hajtott végre. A biztonsági követelményeket a nemzetközi és hazai tapasztalatok figyelembe vételével folyamatosan frissítik. A követelményrendszerbe a fukusimai tapasztalatokat és az azt követő biztonsági felülvizsgálat eredményeit is beépítették.

Tavaly július óta a hivatal felügyeli a radioaktív hulladékok biztonságos kezelését és elhelyezését. Kiemelt eseményként említették, hogy rendeződött a Paksi Atomerőműben megsérült harminc fűtőanyag-kazetta sorsa, azokat visszaszállították Oroszországba.

Májusban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nemzetközi szakértőgárdája végez felülvizsgálatot a magyar hatóságnál, ahol az új atomerőművi blokkok építése miatt növelik a létszámot és megkezdik az új munkatársak képzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik